Pasztet jajeczny z poniższego przepisu smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, podany na kanapce w formie grubych plastrów, czy rozsmarowany... Pasztet jajeczny spełni oczekiwania każdego kto go upiecze, jest idealny pod każdym względem.
Przepis zaczerpnęłam od jednej z czytelniczek bloga, Bożeny, która zgłosiła pasztet jajeczny do wielkanocnego konkursu, organizowanego niedawno na blogu. Dziękuję Bożenie za przepis, jest idealny, a Was zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 150g tartego sera żółtego
- 1 cebula
- 0.5 papryki czerwonej
- 0.5 szklanki dowolnej zieleniny ( szczypior, bazylia, pietruszka itp. )
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy dla koloru ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, zieleninę siekamy. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie.
- Masę jajeczną przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy pasztet przez 45 minut.
Anonim
5 lat temuSuper