Serek / twarożek z naturalnych, jogurtów greckich urozmaicić można dowolnymi, ulubionymi ziołami i dodatkami. Dziś twarożek z dodatkiem świeżej bazylii.
Składniki:
- 800g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 spora garść posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Jogurty przekładamy do miski, mieszamy z solą i posiekaną bazylią.
- Sitko wykładamy gazą ( ewentualnie tetrą, lub czystą ściereczką ), przelewamy na gazę przygotowany jogurt, wyrównując wierzch. Jogurt można zostawić tak na sitku, by sobie obciekał, lub związać gumką recepturką gazę i powiesić nad miską. W obu przypadkach, odstawiamy tak jogurt na minimum 24h.
- Po upływie 24 godzin, serek będzie kremowy, idealny do smarowania. Im dłużej przetrzymamy serek w gazie, tym bardziej zwarty on będzie.
Natalia
3 lata temuW jakiej temperaturze przechowywać już zawinięty jogurt?
Elmo
6 lat temuJakiś konkretny ten jogurt grecki musi być, czy z każdego da się zrobić taki twarożek?
Niepieprz
6 lat temuElmo, każdy gęsty jogurt grecki będzie idealny 🙂
Ja swoje zawsze kupuję w Biedronce 🙂
tomek
6 lat temuSuper
Tomek
6 lat temuWygląda MEGA!!!
Kinga
6 lat temuO super, nie wiedziałam ze tak można a lubię takie serki