Twarożek z jogurtów greckich
Twarożek z jogurtów greckich
5 (100%) 5 ocen

Twarożek z jogurtów greckich

Serek / twarożek z naturalnych, jogurtów greckich urozmaicić można dowolnymi, ulubionymi ziołami i dodatkami. Dziś twarożek z dodatkiem świeżej bazylii.

Składniki:

  • 800g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 spora garść posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Jogurty przekładamy do miski, mieszamy z solą i posiekaną bazylią.
  2. Sitko wykładamy gazą ( ewentualnie tetrą, lub czystą ściereczką ), przelewamy na gazę przygotowany jogurt, wyrównując wierzch. Jogurt można zostawić tak na sitku, by sobie obciekał, lub związać gumką recepturką gazę i powiesić nad miską. W obu przypadkach, odstawiamy tak jogurt na minimum 24h.
  3. Po upływie 24 godzin, serek będzie kremowy, idealny do smarowania. Im dłużej przetrzymamy serek w gazie, tym bardziej zwarty on będzie.
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. tomek

    5 maja 2019 at 15:44

    Super

    Odpowiedz
  2. Tomek

    5 maja 2019 at 15:35

    Wygląda MEGA!!!

    Odpowiedz
  3. Kinga

    4 maja 2019 at 18:54

    O super, nie wiedziałam ze tak można a lubię takie serki

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.