Przepis na bajgle
Przepis na bajgle
5 (100%) 1 ocen

Przepis na bajgle

Bajgle z poniższego przepisu, były dla mnie miłym zaskoczeniem już od momentu wyrobienia ciasta, które było mięciutkie i delikatne, a później podczas wyrastania, urosło jak szalone, pozostając nadal delikatnym. Upieczone bajgle są bardzo chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku. Idealne do podania na słodko, jak i na wytrawnie.

Składniki:

  • zaczyn:
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ciepłej wody
  • składniki na bajgle:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 75ml ciepłego mleka
  • 175ml ciepłej wody
  • dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bajgli
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
  2. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na bajgle, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta ( ja zrobiłam to specjalnym hakiem do wyrabiania ).
  3. Miskę smarujemy wewnątrz delikatnie olejem i zostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, przykryte ściereczką.
  4. Po minionym czasie ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 7 równych części.
  5. Z każdej części formujemy długi cienki wałeczek, składamy go na pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz tutaj ).
  6. Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
  7. Sezam prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie zarumieni. Przesypujemy do głębokiego talerza, lub miski.
  8. Po 30 minutach smarujemy każdego bajgla roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem, lub maczamy go w sezamie.
  9. Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika, pieczemy bajgle 25 minut, do zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy

  1. Krystyna

    19 grudnia 2018 at 09:27

    Wygladaja cudownie ,mam nadzieje ze beda tak samo smakowaly .Wlasnie w tej chwili ciasto zostawilam do wyrosniecia pod przykryciem ….Serdecznie pozdrawiam …:)

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      19 grudnia 2018 at 16:43

      Krystyna, koniecznie daj znać jak wyszły Ci bajgle 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco!

      Odpowiedz
  2. Marlena

    17 kwietnia 2017 at 22:34

    Przepis wygląda smakowicie 🙂 Mam pytanie, czy ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem a bajgle upiec dopiero rano?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 kwietnia 2017 at 09:58

      Marlena, jak najbardziej 🙂

      W tym wypadku masz dwie opcje 🙂

      1. Włożyć ciasto do lodówki na pierwsze wyrastanie, przykryć je szczelnie folią spożywczą, a rano wyjąć z lodówki, zostawić do ocieplenia na blacie i formować bajgle do pieczenia…

      2. Wstawić ciasto do lodówki na noc, na ostatnie wyrastanie, czyli formujesz bajgle jak w przepisie, uformowane układasz na blaszce, bardzo szczelnie owijasz folią spożywczą i chowasz na noc do lodówki.
      Wtedy rano zostaje Ci tylko pieczenie 😉

      Odpowiedz
  3. Biżuteria

    17 sierpnia 2016 at 11:21

    Fajny przepis, gratuluje.

    Odpowiedz
  4. Asia

    14 sierpnia 2016 at 10:26

    Zrobiłam na śniadanie, sa pyszne. dzieki za przepis

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.