Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny
5 (100%) 2 ocen

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny z poniższego przepisu smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, podany na kanapce w formie grubych plastrów, czy rozsmarowany... Pasztet jajeczny spełni oczekiwania każdego kto go upiecze, jest idealny pod każdym względem. Przepis zaczerpnęłam od jednej z czytelniczek bloga, Bożeny, która zgłosiła pasztet jajeczny do wielkanocnego konkursu, organizowanego niedawno na blogu. Dziękuję Bożenie za przepis, jest idealny, a Was zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 150g tartego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 0.5 papryki czerwonej
  • 0.5 szklanki dowolnej zieleniny ( szczypior, bazylia, pietruszka itp. )
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy dla koloru ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, zieleninę siekamy. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie.
  2. Masę jajeczną przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy pasztet przez 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.