Domowy chleb

Oceń ten przepis!
Mój debiut jeśli chodzi o domowy chleb:) Piekłam różnego rodzaju bułki, bułeczki, ale chleba nigdy. Przepis znalazłam na tej stronie -  chlebek , a do jego zrobienia skłoniła mnie większość pozytywnych komentarzy. Trochę go zmodyfikowałam i jest - mój pierwszy chleb domowej roboty:) Bardzo dobry, a że w drugi dzień świąt sklepy jeszcze zamknięte i o świeże pieczywo trudno, to zrobienie takiego domowego chlebka, było strzałem w dziesiątkę :)

Składniki:

  • 0,5l ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżki soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 0,5kg mąki
  • 1 cebula
  • kminek

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę. Wrzucamy do niej drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
  2. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Do wody z rozpuszczonymi drożdżami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  4. Dodajemy sól, pieprz, zeszkloną cebulę i kminek. Mieszamy dokładnie.
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Po pół godzinie, gdy nasze ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na mniej więcej godzinę.
  8. Po upieczeniu od razu wyciągamy chlebek z foremki i studzimy.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Chleb tostowy – szybki i łatwy
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi
Owsianka z prażonymi jabłkami i orzechami
Twarożek z jogurtów greckich
Pasztet jajeczny
Puszyste naleśniki z serem
Dietetyczny chleb ( FIT ) bez mąki
Czekoladowe pancakes

Domowy chleb

Domowy chleb to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Śniadanie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Domowy chleb zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. MalGosia

    10 lat temu

    Chlebek jest rewelacyjny! Już dwa razy robiłam i na tym nie przestane 🙂 Domownikom bardzo smakuje. Za drugim razem troszkę zmodyfikowałam i zamiast cebulki (bo nie miałam w domu) dodałam nasiona słonecznika, też wyszedł prze smacznie 🙂 Dziękuje za świetny przepis i pozdrawiam Cie cieplutko:)

  2. Justyna

    10 lat temu

    Mało, że nie zostało 🙂 Mąż mnie od razu pogonił do zrobienia kolejnego 😀

  3. Marta

    10 lat temu

    a na 3 dzień już nie zostało nic ? 🙂

  4. Marta

    10 lat temu

    no to debiut udany 🙂 wygląda ten chlebek przepysznie !