Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Żurek z tłuczonymi ziemniakami

4.8 / 5 ( 151 ocen )
3.27k
0
77
Drukuj
Żurek z tłuczonymi ziemniakami to wersja żurku, którą moja rodzina pokochała najbardziej. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką - coś cudownego.
Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Składniki:

  • 200g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 0.5 małego selera
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 500 ml żuru ( kupnego lub domowego )
  • 500g białej kiełbasy surowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką

Przygotowanie:

  1. Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru: suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanki wody, odstawiamy na godzinę, a po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie, przez 15 minut. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, a wodę z gotowania zostawiamy do żurku. Zaczynamy gotować wywar - wkładamy do garnka obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, mniej więcej około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania wywaru, dokładamy do niego białe kiełbasy.
  2. Po godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam z warzywami ), a warzywa nie będą nam już potrzebne. Do bulionu wlewamy żurek, wodę z kiszonych ogórków, wodę z gotowania grzybów, dodajemy grzyby, suszony majeranek, doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Dolewamy śmietankę, Gotujemy żurek przez 15 minut na małym ogniu.
  3. Białe kiełbasy kroimy w plasterki. Na talerze nakładamy wcześniej gotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulą, dodajemy pokrojoną kiełbasę, zalewamy żurkiem.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Żurek z tłuczonymi ziemniakami to wersja żurku, którą moja rodzina pokochała najbardziej. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką – coś cudownego.
Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI