Zakwas owsiany na żur

Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie. Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście do najbliższego sklepu, mając do tego w gratisie pewność, że jecie zdrowo i bez chemii :)

Składniki:

  • 700ml letniej wody
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty

Przygotowanie:

  1. Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryte gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie.
  2. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu.

Powiązane przepisy

Zakwas owsiany na żur

Dodaj komentarz

1 Comment

  1. Paula99

    10 czerwca 2017 at 17:48

    Dzięki wielkie za ten przepis, tego szukałam 🙂

    Odpowiedz

Zakwas owsiany na żur

Zakwas owsiany na żur to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Zakwas owsiany na żur zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.