Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim pomysłem na szybki obiad w domu, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go na świeżym powietrzu.
Jeśli jednak pogoda nie dopisuje, a macie ochotę na fajny i smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie.
Składniki:
- filety z piersi kurczaka
- cukinia
- pieczarki
- cebula ( opcjonalnie )
- sól, pieprz
- po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki na połówki.
- Na patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia i mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut.
Cezary
7 lat temuWitam zrobiłem ale bez ziół prowansalskich tylko kurczak,kiełbasa i cała reszta. Smak wspaniały
Dora
8 lat temuMega 🙂