Śledzie w zalewie octowej

Dzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną :)

Składniki:

  • 1,2kg świeżych tuszek śledziowych
  • 650ml wody
  • 300ml octu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu
  • po 5 liści laurowych i ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.
  2. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet.
  3. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.
  4. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej. W lodówce zamarynowane śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Śledzie w zalewie octowej zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



6 komentarzy

  1. Adam ale dobre

    4 tygodnie temu

    Ale dobre

  2. Jerzy

    10 miesięcy temu

    Dobre śledzie,proporcja wody octu ,cukru i soli idealna.

  3. MIROSLAW

    3 lata temu

    DZIEKI ZA PRZEPIS WLASNIE TAKIEGO SZUKALEM

  4. Krysia

    5 lat temu

    Zrobiłam i wyszły na prawdę dobre. A pachną obłędnie!

  5. Kasia

    5 lat temu

    Ooo, mniam!

  6. Kamil

    5 lat temu

    Domowe śledzie zawsze najlepsze. Sam robię dokładnie tak samo, a później podaję ze śmietaną.