Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Sernik z kokosową pierzynką

4.4 / 5 ( 109 ocen )
54.26k
11
207
Drukuj
Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego.

Zdecydowanie największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada :)

Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje ;)

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
  • 125g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego
  • szklanka cukru
  • 1op. budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę )

Kokosowy wierzch:

  • 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej
  • pół szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Spód:

  1. Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia.
  2. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut.

Masa serowa:

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy.
  3. Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut.

Kokosowy wierzch:

  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi.
  2. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut.
    Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu.
  3. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Sernik z kokosową pierzynką

Sernik z kokosową pierzynką to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sernik z kokosową pierzynką zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



11 komentarzy

  1. Asia

    8 miesięcy temu

    Zrobilam wszystko wg przepisu ale gdy wlewalam to rzadkie ciasto serowe na ten zapieczony spod to sie wymieszaly…az jestem ciekawa co to wyjdzie

    Opowiedz
  2. Sylwia

    10 miesięcy temu

    Witam czy ta masa ma być rzadka ?? Bo taka mi wyszła

    Opowiedz
    • Niepieprz

      10 miesięcy temu

      Sylwia, masa jest raczej rzadka niż gęsta 🙂

      Opowiedz
  3. Ania

    3 lata temu

    Witam,
    sernik wyszedł zbyt słodki. Szkoda, bo uwielbiam serniki.
    Ale również ciasto mimo uprzedniego podpieczenia, nie zrobiło się chrupiące. Wyszło wręcz zakalcowate. Jaki może być tego powód?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Ania, z tym ciastem nie powinno być problemów, to dobre, kruche ciasto, które zawsze się udaje.
      Być może zawinił tutaj ser. Nie wiem jakiego użyłaś, ale często np. sery ” wiaderkowe ” nie są najlepszej jakości i zbyt rozmiękczają spody 🙁

      Pozdrawiam :*

      Opowiedz
  4. Krystyna

    3 lata temu

    Jakiej wielkości ma być blaszka w której pieczemy sernik i w jakiej temperaturze pieczemy tą ostatnia fazę czyli piankę kokosową, bardzo proszę o wiadomość bo bardzo apetycznie wygląda, pozdrawiam serdecznie.

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Krystyna, sernik pieczemy w blaszce o wymiarach 30x20cm, a jeśli chodzi o piankę, to białka ubijamy na chwilę przed końcem pieczenia się sera, wykładamy kokosową piankę na sernik i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na jeszcze 15 minut, by sama pianka się podpiekła, także nie zmieniamy temperatury 🙂

      Opowiedz
  5. Karolina

    3 lata temu

    Proszę o podanie wymiarów blaszki 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      3 lata temu

      Karolina, faktycznie zapomniałam o podaniu wymiarów blachy 🙂
      30x20cm 🙂

      Opowiedz
  6. Janusz

    3 lata temu

    Super przepis I latwy do zrobienia

    Opowiedz
  7. Ala

    3 lata temu

    Wysmienity!

    Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI