Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego.
Zdecydowanie największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada :)
Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje ;)
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
- 125g schłodzonego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego
- szklanka cukru
- 1op. budyniu waniliowego
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- sok z połowy cytryny
- 1 jajko
- 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
Kokosowy wierzch:
- 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej
- pół szklanki cukru
- 100g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód:
- Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia.
- Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut.
Masa serowa:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy.
- Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut.
Kokosowy wierzch:
- Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi.
- Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut.
Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu. - Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Asia
8 miesięcy temuZrobilam wszystko wg przepisu ale gdy wlewalam to rzadkie ciasto serowe na ten zapieczony spod to sie wymieszaly…az jestem ciekawa co to wyjdzie
Sylwia
10 miesięcy temuWitam czy ta masa ma być rzadka ?? Bo taka mi wyszła
Niepieprz
10 miesięcy temuSylwia, masa jest raczej rzadka niż gęsta 🙂
Ania
3 lata temuWitam,
sernik wyszedł zbyt słodki. Szkoda, bo uwielbiam serniki.
Ale również ciasto mimo uprzedniego podpieczenia, nie zrobiło się chrupiące. Wyszło wręcz zakalcowate. Jaki może być tego powód?
Niepieprz
3 lata temuAnia, z tym ciastem nie powinno być problemów, to dobre, kruche ciasto, które zawsze się udaje.
Być może zawinił tutaj ser. Nie wiem jakiego użyłaś, ale często np. sery ” wiaderkowe ” nie są najlepszej jakości i zbyt rozmiękczają spody 🙁
Pozdrawiam :*
Krystyna
3 lata temuJakiej wielkości ma być blaszka w której pieczemy sernik i w jakiej temperaturze pieczemy tą ostatnia fazę czyli piankę kokosową, bardzo proszę o wiadomość bo bardzo apetycznie wygląda, pozdrawiam serdecznie.
Niepieprz
3 lata temuKrystyna, sernik pieczemy w blaszce o wymiarach 30x20cm, a jeśli chodzi o piankę, to białka ubijamy na chwilę przed końcem pieczenia się sera, wykładamy kokosową piankę na sernik i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na jeszcze 15 minut, by sama pianka się podpiekła, także nie zmieniamy temperatury 🙂
Karolina
3 lata temuProszę o podanie wymiarów blaszki 🙂
Niepieprz
3 lata temuKarolina, faktycznie zapomniałam o podaniu wymiarów blachy 🙂
30x20cm 🙂
Janusz
3 lata temuSuper przepis I latwy do zrobienia
Ala
3 lata temuWysmienity!