Sernik z kokosową pierzynką
4.7 (93.45%) 55 ocen

Sernik z kokosową pierzynką

Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego. Zdecydowanie największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada :) Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje ;)

Składniki:

Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
  • 125g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
  • 1kg twarogu półtłustego
  • szklanka cukru
  • 1op. budyniu waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę )
Kokosowy wierzch:
  • 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej
  • pół szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Spód:
  1. Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia.
  2. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut.
Masa serowa:
  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy.
  3. Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut.
Kokosowy wierzch:
  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi.
  2. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut. Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu.
  3. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Dodaj komentarz

8 komentarzy

  1. Ania

    16 listopada 2017 at 13:43

    Witam,
    sernik wyszedł zbyt słodki. Szkoda, bo uwielbiam serniki.
    Ale również ciasto mimo uprzedniego podpieczenia, nie zrobiło się chrupiące. Wyszło wręcz zakalcowate. Jaki może być tego powód?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      16 listopada 2017 at 15:41

      Ania, z tym ciastem nie powinno być problemów, to dobre, kruche ciasto, które zawsze się udaje.
      Być może zawinił tutaj ser. Nie wiem jakiego użyłaś, ale często np. sery ” wiaderkowe ” nie są najlepszej jakości i zbyt rozmiękczają spody 🙁

      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  2. Krystyna

    29 maja 2017 at 11:35

    Jakiej wielkości ma być blaszka w której pieczemy sernik i w jakiej temperaturze pieczemy tą ostatnia fazę czyli piankę kokosową, bardzo proszę o wiadomość bo bardzo apetycznie wygląda, pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      29 maja 2017 at 11:51

      Krystyna, sernik pieczemy w blaszce o wymiarach 30x20cm, a jeśli chodzi o piankę, to białka ubijamy na chwilę przed końcem pieczenia się sera, wykładamy kokosową piankę na sernik i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na jeszcze 15 minut, by sama pianka się podpiekła, także nie zmieniamy temperatury 🙂

      Odpowiedz
  3. Karolina

    5 maja 2017 at 20:48

    Proszę o podanie wymiarów blaszki 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 maja 2017 at 21:08

      Karolina, faktycznie zapomniałam o podaniu wymiarów blachy 🙂
      30x20cm 🙂

      Odpowiedz
  4. Janusz

    30 kwietnia 2017 at 05:21

    Super przepis I latwy do zrobienia

    Odpowiedz
  5. Ala

    20 kwietnia 2017 at 16:52

    Wysmienity!

    Odpowiedz

Sernik z kokosową pierzynką

Sernik z kokosową pierzynką to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sernik z kokosową pierzynką zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.