Sernik z dynią

Brownie i sernik to moje dwa ulubione desery, a ich połączenie ? Chyba nie muszę Wam mówić :)
Przepis na ten sernik znalazłam już jakiś czas temu na stronie kwestiasmaku, ale musiałam go mocno zmodyfikować, ponieważ ilość składników podana tam na masę serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ).

 

Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw - nie jest wyczuwalna :)

Składniki:

Spód brownie:

  • 200g masła
  • 200g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 135g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 800g twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 250g puree z dyni
  • 70ml kremówki 30%
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wierzch:

  • szklanka świeżych jeżyn
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę ( uważamy by nie zagotować ).
    Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

  2. W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

  3. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy.

Masa serowa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni.
    Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy.
  2. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość.
    Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa.
  3. Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut.

Wierzch:

  1. Jeżyny rozdrabniamy z cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika.
  2. Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na jakiś czas w środku, później lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik jeszcze wewnątrz piekarnika, a kiedy temperatura już znacznie opadnie, wyciągamy i studzimy, dopiero po tym czasie wkładamy sernik do lodówki ( najlepiej na całą noc ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Sernik z dynią

Sernik z dynią to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sernik z dynią zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



3 komentarze

  1. OneMoreCup

    4 lata temu

    Smakowicie! Myślę, że ten sernik najlepiej pasuje do zielonej herbaty kwitnącej 🙂

  2. Aga Milutka

    5 lat temu

    Fajowo wygląda 🙂