Rosół z kaczki
Oceń ten przepis

Rosół z kaczki

Składniki:

  • porcja z kaczki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • gałązka świeżego lubczyku
  • 1 por
  • 2 gałązki pietruszki zielonej
  • posiekana natka pietruszki do ozdobienia
  • 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy porcję z kaczki i gotujemy do momentu, aż z wierzchu pojawią się szumowiny. Zbieramy je łyżką i wyrzucamy.
  2. Dodajemy umyte i obrane warzywa, oraz ziele, lubczyk, liście laurowe i pieprz. Cebulę opalamy nad gazem, dodajemy z warzywami do rosołu.
  3. Na małym ogniu gotujemy nasz rosół min. 2 godziny.
  4. Po upływie mniej więcej godziny doprawiamy vegetą, lubczykiem solą i pieprzem.
  5. Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Ewa

    15 marca 2015 at 16:56

    No i po co ta wegeta? Po takim czasie gotowania i bez niej wyszedłby wyśmienity rosół.

    Odpowiedz
    • Justyna Malczyk

      22 marca 2015 at 19:30

      Droga Ewo, gdybyś uważnie czytała przepis, zauważyłabyś, że vegeta jest domowej roboty, same warzywa, więc jeśli miałaby jakoś wpłynąć na rosół, to tylko poprawi smak, na pewno nie zaszkodzi.

      Odpowiedz
  2. Tomek

    14 grudnia 2014 at 11:15

    Super przepis. Rosół wyszedł wyśmienity 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.