Quesadilla z mięsem mielonym
Quesadilla z mięsem mielonym
4.8 (95%) 12 ocen

Quesadilla z mięsem mielonym

Rozgrzewająca, chrupiąca quesadilla z mięsem mielonym i serem żółtym.

Składniki:

  • 2 duże placki tortilli
  • 200g sera żółtego typu gouda ( tartego )
  • 200g dowolnego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni z odrobiną oleju, szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość około 5-10 minut na małym ogniu.
  2. Na rozgrzanej, suchej patelni układamy jeden placek tortilli, wykładamy na niego połowę sera i mięso mielone, posypujemy resztą sera, przykrywamy drugim plackiem tortilli i na małym ogniu, podsmażamy całość, około 2 minutek, do momentu kiedy spód stanie się brązowy i chrupiący. Przewracamy quesadillę na drugą stronę ( najlepiej zrobić to z pomocą talerza, lub pokrywki ), smażymy również do momentu zarumienienia się placka.
  3. Kiedy quesadilla jest już złocista i chrupiąca z dwóch stron, przekładamy ją na deskę, dajemy jej odpocząć 2-3 minutki i kroimy jak pizzę w 8 równych trójkątów. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Tomek

    5 maja 2019 at 11:33

    Wyglądają obłędnie 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.