Przepis na zupę chrzanową

5/5 - (52 oceny)
Smaczna zupa, o zdecydowanym chrzanowym aromacie, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo. Idealna propozycja na wielkanocny stół, lub po prostu na szybki, rozgrzewający obiad. Zupa chrzanowa jest bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, smakiem przypominająca tradycyjny barszcz biały.

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe
  • 1 pietruszka
  • 2 małe cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 spore łyżki chrzanu
  • 4 łyżki śmietany
  • garść majeranku
  • garść szczypiorku, lub natki pietruszki
  • 3 jajka na twardo

Przygotowanie:

  1. Białe kiełbasy gotujemy w 1,5 litra wody, z zielem i liśćmi laurowymi.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę, do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy do gotującej się kiełbasy.
  3. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, lub półplasterki, oraz czosnek. Przekładamy do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  4. Zupę przyprawiamy majerankiem, dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i odrobiną gotującej się zupy, wlewamy do garnka, chwilę całość gotujemy i wyłączamy.
  5. Do gotowej zupy, wsypujemy posiekany szczypior, lub natkę pietruszki, według uznania. Podajemy gorącą, z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Przepis na zupę chrzanową

Przepis na zupę chrzanową to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na zupę chrzanową zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



6 komentarzy

  1. Monika

    8 lat temu

    Czy chrzan ma byc ze sloiczka czy swiezy ? Zupa wyglada bardzo apetycznie !

  2. Ginga

    8 lat temu

    ciekawy przepis!

    Zapraszam na mojego bloga – link usunięty przez administratora

  3. Kamil

    8 lat temu

    Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuje

  4. Asa_6niebo

    8 lat temu

    Nie jadłam dotąd takiej zupy, ale słyszałąm o niej wiele dobrego. Będę musiała w końcu spróbować