Pomidorowa zupa krem
Oceń ten przepis

Pomidorowa zupa krem

Szybka i co najważniejsze zdrowa zupa pomidorowa, z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Fajna propozycja na poniedziałkowy obiad ( z pozostałym z niedzieli rosołem ). Teraz, w sezonie, kilogram pomidorów to w zasadzie ten sam koszt co słoik koncentratu, a smak takiej zupki, o niebo lepszy :)

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
  • 1kg pomidorów
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, maggi do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę, lub w ćwiartki.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażamy na odrobinie oliwy.
  3. Kiedy będzie już zeszklona, wrzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
  4. Zawartość patelni, smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pomidory się rozpadną.
  5. Wrzucamy smażone pomidory do garnka, miksujemy blenderem na gładko, wlewamy do nich gorący rosół i całość gotujemy przez około 10 minut.
  6. Zabielamy śmietanką.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.