Placki ziemniaczane wg kuchni Lidla

Oceń ten przepis!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ( opcjonalnie )
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • łyżka ziół prowansalskich ( w oryginale był suszony rozmaryn i tymianek )
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki ścieramy razem z cebulą na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodajemy jajka, mąkę jeśli dodajemy i przyprawy. Mieszamy do połączenia się ze sobą całości.
  3. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, tworząc niewielkie, cienkie placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać możemy już jak lubimy. Ze śmietaną, z sosem, gulaszem, lub samym cukrem.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Placki ziemniaczane wg kuchni Lidla

Placki ziemniaczane wg kuchni Lidla to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Placki ziemniaczane wg kuchni Lidla zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



5 komentarzy

  1. Zuzuu

    5 lat temu

    Czy musi być cebulka

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Cebula nadaje plackom fajny smak i aromat, ale jeśli jej nie masz, nic się nie stanie 🙂

  2. naleśniki

    10 lat temu

    woow taki placek musiał być pyszny

  3. Marzena

    10 lat temu

    Uwielbiam placki 🙂 z sosem czosnkowym pycha albo z jogurtem i cukrem 🙂

  4. Konczi

    10 lat temu

    Jak ja uwielbiam placki ziemniaczane – pyszne !