

- Przepisy
- Desery i napoje
- Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu
Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu
Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu, na suchej patelni. Dzięki minimalnej ilości oleju kokosowego w cieście, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu podczas smażenia placków. Placki wychodzą lekkie, puszyste i dużo zdrowsze od tych smażonych tradycyjnie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kefiru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz jabłek, miksujemy w misce za pomocą blendera, na gładką masę. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Na suchej, rozgrzanej patelni, smażymy małe placuszki, nakładając ciasto za pomocą łyżki. Smażymy placki około 3 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
2 komentarze
Wiki
9 listopada 2019 at 12:59Placki smażone bez tłuszczu ? Już je uwielbiam! Dziękuje i lece wyprobować.
Sandra
24 października 2019 at 08:17Fajne do szkolnej sniadaniowki