Pizza z patelni? Tak, to możliwe :)
Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :)
Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika.
Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne.
Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto.
Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać ;)
Składniki:
Spód:
- 30g drożdży świeżych
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
Moje dodatki:
- szynka pokrojona w paski
- garść tartego sera żółtego
- kilka pieczarek
- cebula
- mozzarella
- sól, pieprz, oregano
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).
- Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży.
- Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ). Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu ” smażymy ” przez 3-4 minutki.
- Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.
Krzysztof
8 miesięcy temuDzięki
narviczek
8 miesięcy temunajlepszy przepis na świecie ciasto mięciutkie i pyszne
Martynka
9 miesięcy temuPyszne polecam ?
Kinia
9 miesięcy temuObleśne
Lola♥️
7 miesięcy temuObleśne?! Hahaha
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz, dziś powtórka ♥️ Doskonały przepis ! Dziękuję i pozdrawiam.
Anonim
10 miesięcy temuA ser mozzarella z solanki czy zwykły?
Niepieprz
10 miesięcy temuJaki lubisz i wolisz 🙂
Anya
10 miesięcy temuSuper przepis. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły 3 pizze +1 malutka. Pierwszą porcję ciasta dałam za dużą i musiałam dłużej ją trzymać na petalni. Im cieńsze ciasto tym lepsza. Polecam, wszystkim domownikom smakowało ?
Marzena
1 rok temuPyszna pizza takiego przepisu szukałam 🙂
Niepieprz
1 rok temuMarzena, bardzo się cieszę, że pizza smakowała. Zapraszam po więcej 🙂
Pozdrawiam ?
Kasiek
2 lata temuCzy pizza wyjdzie z mąki pszennej pełnoziarnistej?
Niepieprz
2 lata temuKasiek, wyjdzie na mące pełnoziarnistej 🙂 Ewentualnie ilość potrzebnej ciepłej wody, może się zmienić minimalnie 🙂
Pozdrawiam Cię gorąco, Justyna
—
P.S. Za kilka dni pojawi się przepis na pizzę z płatków owsianych 🙂
Beata
2 lata temuPrzepyszna wszystkim bardzo smakuje 😉
Janina
2 lata temuKiedy daje się ser mozarella bo zabieram się do robienia
Niepieprz
2 lata temuJanina, ser dajesz w ostatnim kroku, wraz z pozostałymi składnikami 🙂
Pozdrawiam gorąco,
Justyna
zaharik
2 lata temuale serio wyjdzie? bo ostatnio kupiłam w lidlu taką gotową mrożoną pizzę, co niby można na patelni i niestety nie końca wyszła, taka lekko zakalcowata i od tamtej pory mam wątpliwości
Niepieprz
2 lata temuZaharik, ta pizza z patelni wychodzi smaczna, wypróbuj przepis, może trafi i do Twojego serca jako alternatywa dla prawdziwej pizzy z pieca 🙂
Koniecznie poczytaj też komentarze pod przepisem, sporo osób dzieli się swoimi spostrzeżeniami, a nawet i zdjęciami 🙂
Pozdrawiam Cię gorąco i jeśli zdecydujesz się na pizzę, koniecznie daj znać jak smakowała 🙂
magda
2 lata temunajlepsze pizza z patelni jaka robilam !
Paula
2 lata temuHey, dzięki za pomysłowy przepis. Chciałabym zapytać czy jest jakieś remedium. I dla patelni która ma przywieranie w naturze? Czy trochę oleju? Czy ryzykować?
Niepieprz
2 lata temuPaula, moim patentem na przywierającą patelnię ( nie tylko przy pizzy, ale i podczas smażenia kotletów ) jest wycięcie odpowiedniego do patelni kształtu papieru do pieczenia i wyłożenia nim spodu patelni 😉 i nic nie przywiera :*
Pozdrawiam Cię!
Aga
3 lata temuPychaaa ! Najlepsza i łatwa w przygotowaniu 🙂 godna polecenia 🙂
Niepieprz
3 lata temuAga, ale pysznie wygląda ?
Magda
3 lata temuNajlepsza pizza ! Ludzie w domu spokoju nie dają tak uwielbiają ! i bardzo krótko się robi POLECAM !! <3
Pela
3 lata temuWłaśnie wyrabiam ciasto ? Jestem ciekawa efektu ?
Niepieprz
3 lata temuPela, czekam w takim razie na relację 😉
Paulina
3 lata temuRobilam dzisiaj tylko pieklam w piekarniku.
Z ciasta tak jak Pani napisala, upieklam dwie na cienkim ciescie bo takie wolimy. Byly przepyszne, naprawde polecam,. Dziekuje bardzo
Niepieprz
3 lata temuPaulina, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
Pozdrawiam Cię gorąco :*
Monika
3 lata temujaka temperatura i czas pieczenia w piekarniku? 🙂
Niepieprz
3 lata temuMonika, jeśli chciałabyś upiec pizzę w piekarniku to zawsze na najwyższej temperaturze ( 200-250st. ), około 15 minut, w zależności od grubości ciasta 🙂
pat_klo
3 lata temuJakby to powiedzieć …naprawdę działa i smakuje tak samo jakbym piekla w piekarniku. Polecam!!! PS. Dla osób mających płytę indukcyjna rozgrzać patelnie i nie na małym tzw ogniu bo będzie zakalec???
Niepieprz
3 lata temuPati, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
Przy okazji Sylwestra, życzę Ci dobrego nowego roku :*
Karo
3 lata temuJutro będzie moje pierwsze podejście do tego przepisu. Trochę się boję, że pizza nie wyjdzie, ponieważ mam tylko jedną paczuszkę drożdży instatnt, ale co tam, zaryzykuję ;).
Wiola
3 lata temuWyszła pyszna !dzięki za przepis !?
Anonim
3 lata temuPyszna , zrobiłam , zjadłam , polecam☺️
Ala
3 lata temuPyszna i szybka ? cała rodzinka zachwycona ?
Aga
3 lata temuSuper pizza, dzięki za przepis 🙂
Anonim
3 lata temuI TAK BEZ JAJKA ?
Niepieprz
3 lata temuTak bez jajka.
Kruczysław
3 lata temuPóki co moja ulubiona pizza, a właściwie ciasto na pizzę, bo dodatki mam inne. Piekę ją w piekarniku, bo jakoś tak… wolę, ale jak mi piekarnik zabiorą, t spróbuje też na patelni, bo jest… PYSZNA!!:)
Małgosia
4 lata temuSuper przepis.właśnie zrobiłam. Smaczna jest ta pizza. Dzięki: )
fpu
4 lata temuBardzo fajny przepis, ale zajmuje więcej czasu. Zwłaszcza podpiekanie z obydwu stron.
Niepieprz
4 lata temuWygląda baardzo smakowicie 🙂
Łukasz
4 lata temuNiestety autor wprowadza w błąd. Osobiście zajęło mi to nie 55 minut, a 120 minut, więc 2 godziny. Szybciej bym poszedł do biedronki i kupił jakąś pizzule za dyche i tez bym się najadł.
Niepieprz
4 lata temuWspółczuję 🙂
Anna
4 lata temuFantastyczny przepis. Zawsze mi się udaje, w pól godz mozna zrobic pizzę. W moim wydaniu to kukurydza, zolta papryka, pieczarki, czarne oliwki 🙂
Niepieprz
4 lata temuAniu, bardzo się cieszę ?
Tak narobiłaś mi smaka na pizzę, że u mnie też dzisiaj będzie ?
A może tak przygotuję ją z piekarnika i też zaszaleję z dodatkami ??
Pozdrawiam Cię ?
Anonim
4 lata temubunt piekarnika, a pizza i tak jest:) dziękuję 🙂
Zuzia
4 lata temuPizza idealna!
Niepieprz
4 lata temuZuzia, Twoja wyszła na prawdę idealna! Wygląda obłędnie ?
Co to za ser na wierzchu tak pięknie się rozpuścił ?
Zuzia
4 lata temuMorski wpadł mi pod rękę ?
Barbara
4 lata temuSuper przepis. Jestem pod wrażeniem. Lepsza niż z pizzerii.
Robert
4 lata temuUdała się za pierwszym razem. ” Tadek niejadek” zjadł całą.
Niepieprz
4 lata temuRobert, fantastycznie 🙂 Cieszę się podwójnie 🙂
Karolina
4 lata temuA drozdze jakie? 30g swiezych czy instant?
Niepieprz
4 lata temuKarolina, drożdże oczywiście świeże 🙂
Kinia
4 lata temuPizza najlepsza jaką w życiu jadłam,dzieci stwierdzily ze nawet lepsza niż zamówiona z pizzerni.ten przepis juz jest zanotowany w moim notatniku kucharskim.
Niepieprz
4 lata temuKinia, bardzo się cieszę, że pizza Wam posmakowała 🙂
Opinia dzieci jest tutaj bezcenna 🙂
Anonim
4 lata temuPomocy ciasto robi się wodniste
Niepieprz
4 lata temuNa jakim etapie przygotowania jesteś ?
Pielu
3 lata temuMoje też wyszło wodniste, dodawałam mąki do skutku – zobaczymy co wyjdzie 😀
kasia
4 lata temumam pytanie, a te mozarrele to kiedy włożyć?
Niepieprz
4 lata temuKasiu, wszystkie dodatki układamy po wstępnym podsmażeniu, przewróceniu i posmarowaniu sosem ciasta.
Paulina
4 lata temuCiasto smażone na patelni przypomina racuchy, których nie lubię. Przepis stanowi wyjątek w momencie braku dostępu do piekarnika.
Treść usunięta ze względu na reklamęWystawiam szczerą opinię
Aga
4 lata temuPizza robiona na spontanie, dałam to co miałam w lodówce. Ale główną role gra tu zdecydowanie ciasto. Jest super. Wyszły mi aż 3 pizze, jedna na grubszym spodzie, a 2 na cienkim. Rodzinka była zachwycona smakiem a także tym, że na patelni można wyczarować pizze :D. Dziękuję za przepis 😉
Niepieprz
4 lata temuAga, Twoja pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taką 🙂
Bardzo się cieszę, że pizza smakowała i udało Ci się zaskoczyć rodzinkę 🙂
Pozdrawiam :*
Klaudia
4 lata temuA czy na nieteflonowej patelni, takiej zwykłej, wyjdzie?
Niepieprz
4 lata temuJeśli patelnia nie ma tendencji do nadmiernego przywierania to wyjdzie spokojnie 🙂
Anonim
4 lata temuPizza wyszla mi super robie juz trzeci raz
Niepieprz
4 lata temuNastępnym razem koniecznie pochwal się zdjęciem, Anonimie 🙂
Paulina
4 lata temuŚwietny przepis! Łatwo, prosto i przepysznie. Dziękuję 🙂
Ewa
4 lata temuczy suche drożdże mogą być?
Niepieprz
4 lata temuPewnie, że tak 🙂
Ola
4 lata temuIle trzeba dodać suszonych drożdży?
Niepieprz
4 lata temuOla, zazwyczaj przyjmuje się zasadę 25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant
Sabina
4 lata temuŚwietny przepis. Uwielbiam domową pizze ale takiej jeszcze nie robiłam 🙂
Hrabina w kuchni
5 lat temuMuszę koniecznie spróbować takiej z patelni. Potwierdzam, że drożdże łączone z cukrem i ciepłą wodą też ładnie wyrosną, chociaż osobiście wolę zaczyn z dodatkiem mąki 🙂
Anonimek
5 lat temuWspaniała! Robiłem ją na kolację i zrobię kolejny raz za kilka dni.
Anonim
5 lat temuprzepraszam, a to na początku ma wyrosnąć woda z cukrem na tych drożdżach ? zawsze myslałem że to trzeba mąke dodać żeby ciasto urosło
Niepieprz
5 lat temuDziś jest tak wiele kombinacji przepisów, że mnie nie zdziwi już nic 🙂
W tym przepisie łączymy drożdże z cukrem i wodą, by wyrosły 🙂
Anonim
5 lat temudrożdże woda i cukier nie spowoduje wyrośnięcia, dopiero po dodaniu mąki i zrobieniu zaczynu, trzeba piec codziennie pieczywo by wiedzieć takie rzeczy ale nie omieszkam spróbować tej wersji, a nuż mi się spodoba:)
Niepieprz
5 lat temuProponuję najpierw zrobić i dopiero później komentować 🙂
Anonim
4 lata temuNieprawda, drożdże ruszą i bez mąki
Marek
4 lata temumi nie ruszyły, gdzie zrobiłem błąd? :)30g drożdży, 3 łyżki ciepłej wody i szczypta cukru…
Anonim
4 lata temuCzy patelnia musi byc jakas np.teflonowa czy na zwykłej ciasto sie przyklei. dodam ze jestem w trakcie tworzenia pizzy ;D
Niepieprz
4 lata temuNajlepsza byłaby taka do której nic nie przywiera 🙂
Cookis
5 lat temuŚwietny pomysł 🙂
Niepieprz
5 lat temu🙂
Anonim
5 lat temuA na patelnie juz bez oleju? I pieczarki dojda pod przyjryciem?
Niepieprz
5 lat temuCiasto na suchą patelnię 🙂 A pieczarki i inne składniki są ok, bo wcześniej je podsmażamy 🙂