Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 50g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150ml gorącej wody
Farsz:
- 200g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 1kg ziemniaków
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy boczek na odrobinie oleju, w głębokiej patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę, mieszamy i podsmażamy razem, do momentu aż cebula również będzie ładnie podsmażona, zarumieniona. Do podsmażonego boczku z cebulą, dodajemy starte ziemniaki mieszamy i całość często mieszając, podduszamy około 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtko i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy gorącą wodę, zagniatając ciasto do momentu kiedy będzie jednolite i gładkie. Owijamy ciasto folią, odkładamy na 10-15 minut.
- Wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy kółka szklanką, lub obręczą, nakładamy na każde kółko po 1 łyżeczce farszu, sklejamy pierogi. Sklejone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, na małym ogniu, a od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3-4 minutki.
Dorota
2 lata temuwygladaja pysznie zapraszam do mnie skladniki naszykowane
Niepieprz
2 lata temuNie ma problemu, w tygodniu wpadam na lepienie 😉