Pierogi ruskie – przepis

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym,  mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy 😍

Składniki:

Ciasto na pierogi ruskie:

  • 600g mąki pszennej
  • 300ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz na pierogi ruskie:

  • 500g ziemniaków
  • 500g twarogu
  • 1 duża cebula
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Przygotowanie:

Farsz na pierogi ruskie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej 2 łyżeczkami soli  wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodajemy rozgnieciony twaróg i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ).
  3.  Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie:

  1. Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką do wstępnego połączenia się składników, a następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy ręką, do momentu, aż ciasto utworzy gładką, jednolitą kulę. Wkładamy zagniecione ciasto do woreczka, odkładamy na 30 minut.
  2.  Po 30 minutach, wyciągamy ciasto z woreczka na lekko oprószony mąką blat i wałkujemy na cieniutki placek. Szklanką wykrawamy kółka, na każde nakładamy mniej więcej łyżkę farszu, składamy na pół i zaciskamy brzegi, by farsz podczas gotowania nie wydostał się z pieroga ;).
  3.  W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę, mieszamy delikatnie i gotujemy pierogi od ponownego zagotowania się wody, przez 3-4 minuty.
  4. Pierogi podajemy z podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami, lub z kwaśną śmietaną.

Powiązane przepisy

Pierogi ruskie – przepis

Dodaj komentarz

9 komentarzy

  1. hania

    10 listopada 2019 at 09:38

    najlepsze pierogi ruskie robiła moja babcia, a te bardzo je przypominają 🙂 🙂

    Odpowiedz
  2. grażynka

    9 listopada 2019 at 14:15

    przepis na ciasto na pierogi jest nieziemski. Bede każe pierogi robiła z tym ciastem.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 listopada 2019 at 14:23

      Grażynka, dobre ciasto w pierogach to zawsze połowa sukcesu 😉

      Odpowiedz
  3. Ema

    25 października 2019 at 11:41

    Wyglądają zachecajaco. Lubię miękkie i cienkie ciasto

    Odpowiedz
  4. Sandra

    24 października 2019 at 08:15

    Pyszne! Będą u mnie królowały na święta, chyba w podwójnej porcji niż zwykle

    Odpowiedz
  5. MONKA

    20 października 2019 at 13:14

    APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ 😉 UWIELBIAM PIEROGI RUSKIE

    Odpowiedz
  6. Krysia

    19 października 2019 at 14:33

    Najlepsze jakie jadłam. W końcu polubiłam robić pierogi tylko mam problem bo rodzina już zapowiedziała że chcą częściej haha

    Odpowiedz
  7. Asia

    9 października 2019 at 09:29

    Kocham pierogi ruskie 🥰

    Odpowiedz

Pierogi ruskie – przepis

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym,  mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy, czy babci.
Przepis na pierogi ruskie, z którymi poradzi sobie każdy. Jak zrobić pierogi ruskie, jak zrobić farsz na pierogi, jak dobrać proporcje ? Farsz na pierogi ruskie to głównie zmielony twaróg i gotowane ziemniaki, wymieszane z zeszkloną na maśle cebulką, całość doprawiona pieprzem i solą. Przepisów na ciasto na pierogi ruskie jest cała masa, ale najlepsze i najdelikatniejsze jest właśnie ciasto parzone, czyli z dodatkiem wrzątku. Tak przygotowane ciasto na pierogi jest obłędne ! Prawda, że nic skomplikowanego ? Pierogi ruskie to tylko z pozoru trudny przepis, ale jeśli już zdecydujemy się na jego przygotowanie, to nie jest tak trudno, jak się wydaje. Pierogi jak u mamy – brzmi zachęcająco ?

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.