Pierniczki miękkie – przepis

4.5/5 - (2479 ocen)
Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania. Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie - są niemal identyczne! Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas :)

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 200g miodu
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka

    Lukier do robienia wzorków:

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem pierniczków:

  1. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy na kilka minut.
  2. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
  4. Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.
    ciasto na pierniczki

W dniu pieczenia pierniczków:

  1. Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, dzielimy na 3-4 mniejsze części. Wałkujemy po kawałku na grubość około 2mm ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie!

  2. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).
  3. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.

Lukier:

  1. Białka roztrzepujemy, by tylko lekko się spieniły, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem, możemy robić na pierniczkach kontury, wzorki, napisy itp. Jeśli chcemy posmarować pierniczki tylko lekką glazurą, miksujemy 0.5 szklanki cukru pudru z 2,5 łyżkami mleka i smarujemy cienką warstwą pierniczki, glazura po chwili zastygnie :)

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Pierniczki miękkie – przepis

Pierniczki miękkie – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierniczki miękkie – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



401 komentarzy

  1. Ula

    3 miesiące temu

    Są WSPANIAŁE! Bardzo polecam przepis,co raku robię z podwójnej porcji, wychodzi wtedy na prawdę sporo. Polecam i z lukrem i z czekoladą na wierzchu.

  2. Ann

    3 miesiące temu

    Właśnie je robię, ciasto jest super, trzeba faktycznie dać mu 24h. Ja użyłam mąki 450. Są pyszne. Dziękuję za przepis.

  3. Aleksandra

    3 miesiące temu

    Czy zamiast mąki zwykłej można dać inna mąkę?

  4. Bogusia

    3 miesiące temu

    Szkoda że nie jest napisane czy roztopione masło z miodem i przyprawami przestudzic czy wlać gorące.. słaby ten przepis

    • Aga

      3 miesiące temu

      Na pewno musi być schłodzone, gdyż wszystko się może zważyć

  5. Julia

    4 miesiące temu

    Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki, padło na ten przepis. Jako że nie miałam czasu na 24 h w lodówce to dałam na pół godziny do zamrażarki. Wyszły znakomite, miękkie nawet na drugi dzień bez schowania do pudełka. Jedyna uwaga to dałabym więcej przyprawy do piernika. Świetny przepis polecam ❤️

    • Julka

      4 miesiące temu

      A jeśli będą kilka godzin krócej w lodówce to coś się stanie czy to nie przeszkadza ?

  6. Krystyna

    4 miesiące temu

    Piekłam , rewelacja są miękkie nawet po przyozdobieniu. Lukier jest fantastyczny „te do glazury całych ciastek” , są szkliste takie jak ze sklepu. W smaku są bardzo dobre, bo są lekko słodkie S U P E R

  7. Ada

    4 miesiące temu

    A czy te sodę trzeba rozpuścić w wodzie.czy bezpośrednio do smietany

    • Krystyna

      4 miesiące temu

      Sodę rozpuścić w kwaśnej śmietanie 12%

    • Alicia

      3 miesiące temu

      Bezpośrednio do śmietany

  8. Beata

    4 miesiące temu

    Dziś muszę wypróbować 😋👍

  9. Aśka

    4 miesiące temu

    Od 4lat robię pierniki z tego przepisu i pierwszy raz mi nie wyszły o wiem co było powodem w przepisie jest podana mąka pszenna więc taką dodałam i zrobił się klej jakich mało doczytałam na opakowaniu mąki że to typ 650. Wczoraj robiłam to samo ale na mące tortowej typ450 i dzisiaj pierniczki wyszły idealne jak poprzednimi latami nie wiem czy to jest problem że było kilka komentarzy o nieudanych wypiekach ale ja już wiem że muszę robić na tortowej 🙈

  10. Lusia

    4 miesiące temu

    Bardzo fachowy opis ,na pewno upiekę przed Świętami, dziękuję.

  11. Wiesława

    5 miesięcy temu

    Przepyszne!!!

  12. Karolina

    1 rok temu

    Świetny przepis, tylko mam jedno pytanko- jak wykrajam ciasteczka to ciasto sie kurczy?

    • Małgorzata

      3 miesiące temu

      Mnie też się kurczy i nikt nie wie czemu

  13. Marta

    1 rok temu

    Robię z dzieckiem już kolejny rok… Wymagające podczas przygotowywania (trzeba podsypywać) ale smak obłędny. Najlepsze

  14. Sylwia

    1 rok temu

    Super pierniczki, robię już je trzeci rok z rzędu po kilka razy 🙂

  15. Joanna

    1 rok temu

    Pierniczki faktycznie smaczne i do świąt chyba nie wytrzymają ?.. Ciasto faktycznie jest rzadkie i to trochę było utrudnione przy walkowaniu.

  16. Basia

    1 rok temu

    Super przepis jestem w trakcie robienia ciasto fakt jest kleiste trzeba podsypać moja ale nie wiele rosną jak na drożdżach a zapach piernikowy

  17. Bożena

    1 rok temu

    Mi niestety nie wyszły
    Ciasto niesamowicie kleiło się do stolnicy i do wałka mimo że podsypywalam mąką
    Niestety przepis nie dla mnie

    • Ania

      4 miesiące temu

      W komentarzach pisze żeby używać mąki tortowej typ450 i wychodzą idealne

  18. Helena

    1 rok temu

    Są pyszne, nigdy takich nie kosztowalam

  19. Beata

    1 rok temu

    Super ,super – pierniki rewelacja!!!

  20. Dorota

    1 rok temu

    Witam, robiłam już wiele różnych pierniczkow ale takich obłędnych jak te to pierwszy raz Super ?wyrastają i są puchate i miękkie od razu? Super przepis Pozdrawiam ze Szczyrku ??

  21. Zosia

    1 rok temu

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

  22. Marzena

    1 rok temu

    Najlepsze pierniczki korzenne jakie do tej pory piekłam Dziękuje bardzo

  23. Angelika

    1 rok temu

    Przepyszne i nadal mięciutkie, chociaż czas gonił i piekliśmy w dniu robienia ciasta. Musieliśmy jedynie dodać więcej mąki, ale wyszły rewelacyjne. Polecam?

  24. Sylwia

    1 rok temu

    Właśnie skończyliśmy z synkiem robienie poerniczkow. Są mega pyszne i mieciutkie ? dziękujemy za przepis

  25. Ola

    1 rok temu

    Czy miód z przyprawą dodajemy przestudzoną czy gorący ?

    • Niepieprz

      1 rok temu

      Nie trzeba czekać aż wystygnie 🙂

    • Alicia

      3 miesiące temu

      Ciasto parzone po upieczeniu nie jest mièciutkie. Wièc tłuszcz z modem musi byç ostudzony

  26. Iwona

    1 rok temu

    Ja z tego przepisu korzystam już trzy lata. Zawsze wychodzą miękkie i pyszne. Dzięki temu mamy co roczne pyszne rodzinne piernikowanie. Polecam

  27. Jolanta

    1 rok temu

    Wypróbowałem i wyszły super.Jak szybko upiekłam,tak szybko znikły przez wnuków.Polecam przepis,wypróbowany. Pozdrawiam.

  28. Maria

    1 rok temu

    Ile czasu można trzymać upieczone pierniki?

  29. Monika

    1 rok temu

    Pierniczki pycha? Naprawdę bardzo dobre polecam ?☺️

  30. Bartek

    1 rok temu

    Pyha

  31. Karolina

    1 rok temu

    Wyglądają pysznie i na pewno tak smakują ?

  32. Władysława

    1 rok temu

    Chodzi mi o mąkę, czy mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową?
    Względy zdrowotne.

  33. Władysława

    1 rok temu

    Pysznie wyglądają, na pewno zrobię.

  34. Aga

    2 lata temu

    Jestem totalnym beztalenciem do wypieków, poza murzynkiem 🙂
    Przepis na pierniczki jest boski – idealny, zawsze wychodzi, zarówno mi jak i dziecku 🙂 Pierniczki mięciutkie (ja wałkuję grubsze ciasto, takie bardziej mi smakują), przepyszne, szybko się pieką. Bajkowe, dziękuję za przepis…. nie ma lepszych 🙂 :):)

    • Basia

      1 rok temu

      Na pewno są ale Ty nie znasz wszystko stok ch przepisów i nie szukasz ,bo ten zaspokoił Twoją potrzebę.

  35. Tesia

    2 lata temu

    Robilam dwa razy w te swieta, wyszly super. Fajnie sie wyrabia rzadkie ciasto a na drugi dzien z lodowki jast super do walkowania. Najlepsze pierniczki jakie robilam, dziekuje.

  36. Sylwia

    2 lata temu

    Przepis beznadziejny. Ciasto tak rzadkie klejące, że nie da się nic uformować musiałam tą maź wprowadzić do kaniuli i tak wyciskać na blachę. Nie polecam

    • Anna

      2 lata temu

      Pierniczki zawsze się udają. Jeśli nie, to z pewnością nie z winy przepisu. Ja ostatnio dodałam zbyt mało przyprawy korzennej i mogę winić tylko siebie, że nie mają takiego smaku jak zwykle. Za to wyraźniej czuje się miód i to też jest zaletą. Polecam przepis.

  37. Karolina

    2 lata temu

    Robię te pierniczki już trzecie Święta! Najlepsze! Wszystkim bardzo smakują. Są aromatyczne, uważam, że nie przesadzone w swojej korzenności 🙂 I zachowują miękkość bardzo długo, należy jedynie pamiętać, aby zaraz po ostygnięciu schować je w pojemniki i je szczelnie przechowywać. Polecam serdecznie ten przepis!

    • Metka

      1 rok temu

      Medenjaki, testo naj počiva v hladilniku več ur, jaz ga imam celo noč in potem je testo lepo trdo za obdelavo, valjanje.

  38. Kasia

    2 lata temu

    Właśnie zrobiłam pierniczki z tego przepisu. Idealne! Fajnie wyrosły, bardzo smaczne. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Jestem zachwycona! Bardzo dziękuję za super przepis ❤️

  39. Anna

    2 lata temu

    Dziękuję za przepis . Jest wspaniały .Pozdrawiam .A pierniczków zawsze brakuje .

  40. Lapaskuda

    2 lata temu

    Witam serdecznie ☺
    Dopiero teraz trafiłam na te przepyszne pierniki☺
    Ciasto troszkę za rzadkie (może tylko mnie wyszło takie?)
    Zastanawiam się czy zdążę je polukrować??,Znikają w zastraszającym tempie.
    Mięciutkie, smaczniutkie ☺☺
    Polecam ☺☺

    • christmas

      2 lata temu

      jak ja robilam, ciasto tez wyszlo troche rzadkie ale zostawilam ciasto w lodowce na noc i na drugi dzien pieknie „dojzalo” i bylo idealne z maka podsypana pod spod i na gore, kiedy walkowalam nie mialam problemu 😀 <3

  41. Anonim

    2 lata temu

    Czy zamiast margaryny może być masło?

    • christmas

      2 lata temu

      tak moze byc, dodalam tyle razy w tym przepisie maslo, ze naprawde super wyszly bez margaryny 😀 <3 polecam

      • Małgorzata

        3 miesiące temu

        A dlaczego ciasto rozwalkowane się kurczy? Mam z tym problem

  42. G Adamczyk

    2 lata temu

    Zrobione , pyszne

  43. Ania

    2 lata temu

    Powiem tak – piekę z Córką pierniki od lat z różnych przepisów. Zjadałam tylko po parę sztuk, bo wszystkie zawsze robiły się takie twarde. Te są tak obłędnie mięciutkie, że już nam zniknęła cała porcja i musimy robić drugą ?. Ale to żaden problem, przez to, że ciasto robi się wcześniej ekspresowo bez szczególnego zagniatania i jest takie elastyczne, że dziecko samo rozwałkowuje. Dziękuję za przepis i usuwam wszystkie inne. Wesołych Świąt!

  44. Dominika

    2 lata temu

    To najlepszy przepis na pierniczki, jestem zdziwiona że tak łatwo zrobić ciasto i jak dużo wychodzi. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło 2kg ciastek. Są super.

  45. Malwina

    2 lata temu

    Miały być na święta a zniknęły w dwa dni. To mówi samo za siebie 😉 No i trzeba będzie zrobić kolejne.. Jedna uwaga – musiałam dodać jeszcze trochę mąki, bo za bardzo się lepiły

  46. Ewa

    2 lata temu

    Absolutnie wspaniałe pierniki! Niezbyt słodkie, ale lukier też robi swoje. Jeśli ktoś nie lubi z lukrem, proponuję dodać więcej miodu. Dziękuję za przepis, na Boże Narodzenie IDEALNE! 🙂

  47. Barbara

    2 lata temu

    czy moge dac smietane , ktora uzywam do gotowania ( 10 %)

  48. Gosia

    2 lata temu

    Czy konieczne jest przygotowanie tego ciasta dzień wcześniej i zostawienie na noc w lodówce???

    • Kinga

      2 lata temu

      tak

    • Magdalena

      2 lata temu

      Według mnie przynajmniej kilka godzin wcześniej, dopóki ciasto nie będzie schłodzone nie ma szans żeby je wałkować. Jak potrzebowałam na ten sam dzień to rano zrobiłam ciasto i włożyłam do zamrażarki, wyszły takie jak schładzane w lodowce

  49. Błażej

    2 lata temu

    Szanowna Pani chciałem z serducha podziękować za ten przepis. Marzyłem właśnie o takich miękkich, puszystych piernikach w czekoladzie domowej roboty i ten przepis sprawdził się na 200% po prostu rewelacja.

  50. Edyta

    2 lata temu

    Przepyszneeeeee to miękkie odrazu. Najlepsze jakie jadłam.

  51. Super piernik

    2 lata temu

    Najlepsze pierniki na święta dobry smak ale są trochę suche

    • Ela

      2 lata temu

      Jaka maka ? Jaki miód ?

      • Gość

        2 lata temu

        No bez przesady żeby pytać o takie rzeczy? Myśl kobieto! Zrób z takiego jakie masz. ?

  52. vanessa

    2 lata temu

    super

  53. Ola

    2 lata temu

    A czy miód z maragryną dodajemy taki ciepły jeszcze czy trzeba czekać az całkowicie będzie zimny?

  54. Hania

    2 lata temu

    Super, bardzo smaczne, miękkie i faktycznie bardzo rosną w piekarniku. Upiekę jeszcze jedną porcję bo do świąt będą zjedzone. Ten przepis zachowam na następne lata.

    • Ela

      2 lata temu

      Witam. Jaki miód ? Jakiego typu maka ?

      • Niepieprz

        2 lata temu

        Każdy płynny miód będzie odpowiedni, a maka pszenna 🙂

    • Katarzyna

      2 lata temu

      W ubiegłym roku robiłam z tego przepisu por aż pierwszy w tym roku oczywiście powtórka z moim 3 letnim pomocnikiem. Najlepsze pierniczki. Ile wcześniej przed świętami mogę je przygotować żeby pozostały miękkie?

      • Niepieprz

        2 lata temu

        Kasia, te pierniczki cały czas pozostana miękkie, więc śmiało możesz zrobić wcześniej. Przechowuj je tylko szczelnie zamknięte w słoiku, możesz wrzucić też do nich obierkę z jabłka 🙂

  55. Agnieszka

    2 lata temu

    Wyglądają super! Używasz miodu płynnego czy może być wielokwiatowy twardszy? 🙂

    • Witaj

      2 lata temu

      ja używałam twardszego i wszystko się rozpuściło

  56. Aneta

    3 lata temu

    Pierniki bardzo smaczne , polecam ???

  57. Ula

    3 lata temu

    Koleżanka poleciła mi ten przepis. Najlepsze pierniczki jakie w życiu robiłam! Ciasto cudnie się wałkuje (choć w pierwszej chwili po wyjęciu z lodówki myślałam, że jest za twarde), pierniczki pięknie rosną i wychodzą mięciutkie. I jest ich duuuuużo! Chyba z 5 albo 6 dużych blach.

  58. Helena

    3 lata temu

    Już robię je kolejny rok..Wszyscy są zachwyceni.Dzięki za przepis. W tym roku z tego przepisu korzysta już moja wnuczka

  59. Aldona

    3 lata temu

    Jaki dokładnie typ mąki?

  60. Dorota

    3 lata temu

    Teraz robię ciasto a piec pierniczki chce jutro po południu wiec nie będzie 24 godzin. Czy to coś zmieni ze ciasto będzie w lodowce mniej niż 24godziny??

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Dorota, nic się nie stanie, ciasto po nocy w lodówce będzie już na pewno odpowiednie 🙂

  61. Ela

    4 lata temu

    Przepis super dziękuję.
    Głowiłam się co zrobiłam źle i już wiem. Zamiast 2 białek dodałam jak leci 4 i ciasto było bardzo lejące.woev dodałam sporo mąki ? . Pomimo wszystko wyszły miękkie i pyszne.
    Napewno zrobimy ponownie. Podziwiam

  62. Iwona

    4 lata temu

    Pierniki cudowne!!! rozpływają się w ustach a po tygodniu w szczelnym zamknięciu są jeszcze smaczniejsze i miększe:) Poleciłam ten przepis trzem osobom i również zakochały się w tych piernikach. Dziękuję za fantastyczny przepis:)

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Iwona, dziękuję za przemiły komentarz ? Ogromnie się cieszę !
      Szczęśliwego Nowego Roku ?

    • Violetta

      4 lata temu

      Pierniczki najlepsze jakie w życiu jadłam. Zresztą wszyscy po ich skosztowaniu się zakładali. Mięciutkie mimo posypywania sporej ilości mąki.
      Polecam!

  63. Iza

    4 lata temu

    Rzeczywiście miękkie i rzeczywiście pyszne. Super przepis.

  64. Margo

    4 lata temu

    Pierniki wyszły miękkie, smaczne i docenione przez zagraniczne podniebienia. Użyłam masła zamiast margaryny. Dziękuję.

  65. Sabina

    4 lata temu

    Pierniczki pychota?dzieki

  66. Agata

    4 lata temu

    Nie doczytałam przepisu ze ciasto musi leżakowac 24 h. Czy jutro mogę upiec z ciasta dużego piernika na blaszce ? W jakiej temperatura i ile czasu piec?

  67. Gosia

    4 lata temu

    Dziękuję za przepis, pyszne pierniczki dla mnie męża a córka miała jeszcze radość że zdobienia

  68. Aga T i Dzieci

    4 lata temu

    Boskie pierniczki, szukalam takich od lat – rozpływają się w ustach. Przyznaję że poczatkowa konsystencja ciasta mnie martwiła, stąd dziękuję za komentarze potwierdzające żeby się tym nie martwić. Po 24 h ciasto zmieniło się w super plastyczną masę – moje dzieci 8 i 10 lat – same rozwalkowaly i wykrawaly. Gorąco polecam i dziękuję za przepis. Wesolych Świąt!

  69. Magda

    4 lata temu

    Pierniczki super ekstra.. Przepis genialny!!! Na stałe zagoszczą na moim stole ?? Dziękuję

  70. katastrofa

    4 lata temu

    Ciasto bylo bardzo klejące nawet po 24h w lodówce, dodanie mąki również nie pomogło. Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem a wyszła totalna katastrofa

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Jeżeli wszystko było robione według przepisu to pierniczki nie mogły się nie udać, przy tym przepisie jest to po prostu niemożliwe. Sama robię je co roku, po 3 razy + 300 komentarzy na blogu, na fb i innych stronach społecznościowych i od kilku lat same pozytywne wiadomości, komentarze i oceny 🙂
      Przykro mi że pierniczki się nie udały, ale jestem pewna że tutaj akurat problem nie leży po stronie przepisu 🙂
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ??

  71. Kasia

    4 lata temu

    05 kg maki to nie dwie szklanki, jak podałaś w komentarzu a trzy .Ciasto mimo leżakowania nijak nie dało się wałkować.Ale żeby go nie zmarnować wyłożyłam na blaszkę i wyszedł pyszny piernik

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasia, wszystko zależy od pojemności szklanek. U mnie są to akurat dwie.

  72. Ola

    4 lata temu

    Czy w drugim punkcie czekamy aż masa (miód z przyprawami) wystygnie i potem dodajemy ją do mąki z kakao czy może od razu ciepłą masę dodajemy? Pozdrawiam Wesołych Świąt

  73. Beata

    4 lata temu

    A można zrobić z połowy składników?

  74. Ilona

    4 lata temu

    To jest przepis na idealne pierniczki, super wyszły. Można złączyć dwa ciasteczka i w środek dać marmoladę. Idealne 🙂

  75. Margo

    4 lata temu

    Czy margarynę mogę zastąpić masłem?

  76. Margo

    4 lata temu

    Nie używam margaryny. Czy mogę użyć masła?

  77. Beata

    4 lata temu

    Czy w ilości cukru pudru w recepturze na lukier nie wkradł się błąd? Mają być aż 3 szklanki na te 2 białka i kilka kropli kwasku?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Beata, wszystko jest ok, ale jeśli chcesz możesz również zrobić delikatną glazurę z cukru pudru i mleka, wtedy 0.5 szklanki cukru pudru zmiksuj z 2,5 łyżki mleka i możesz smarować pierniczki 🙂 Będą miały fajną, delikatną glazurę, jak te kupne pierniki.

  78. Elżbieta

    4 lata temu

    Te pierniczki są super , polecam

  79. Monika

    4 lata temu

    Dodałam zwykłą make przez przypadek czy coś z tego wyjdzie? 🙁

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Monika, będzie dobrze 😉
      Daj znać po pieczeniu 🙂

      • Karolina

        4 lata temu

        Czy mogę cukier rozpuścić razem z miodem i margaryną a do białek dodać tylko żółtka? Obawiam się że cukier będzie wyczuwalny w białku. Myślałam żeby dodać brązowy cukier.

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Karolina, cukier nie będzie wyczuwalny w białku, ale nawet jeśli tak by się zdarzyło, to po zmieszaniu wszystkich składników razem, a w tym właśnie ciepłego miodu, cukier nie będzie wyczuwalny w ogóle 🙂

  80. Ela

    4 lata temu

    Co roku robię pierniczki na święta, próbowałam przeróżnych przepisów ale zawsze robiły się twarde po wystygnięciu, być może to leżakowanie 24h spowoduje, że nareszcie będą miękkie. Właśnie się pieką, czekamy na efekty

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ela, te pierniczki Cię nie zawiodą ❤️
      Daj znać po pieczeniu 🙂

  81. Ania

    4 lata temu

    Właśnie upieklam te pierniczki. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Wcale nie urosły i są twarde jak kamień

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ania, coś jednak musiało pójść nie tak, bo przy tych pierniczkach taki efekt jak piszesz, jest niemal niemożliwy.
      Jesteś chyba pierwszą osobą, której pierniczki się nie udały ?

      • Ania J.

        4 lata temu

        Dokladnie. Mnie te pierniczki wyszły i aż chce się je jeść i jeść i jeść xD

  82. Ala

    4 lata temu

    One sa cudowne!!!

  83. Kasia

    4 lata temu

    Pychotka, właśnie upiekłam. Coś wspaniałego:))) Polecam!

  84. Kasia

    4 lata temu

    W 3cim punkcie w przygotowaniu słowo „dodając” sugeruje, że powinno się dodawać cukier i żółtka w czasie ubijania białek, a nie po tym jak już zostaną ubite na sztywno.
    Niby taka mała rzecz, a ja (niedoświadczona) już się zdziwiłam czemu mi to nie wyszlo sztywne. Mam nadzieję, że same pierniki wyjdą 🙁

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasia, tak właśnie ma być. Cukier i żółtka dodajemy w trakcie ubijania piany, kiedy będzie ona już sztywna, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka.

  85. Monika

    4 lata temu

    Polecam !!!!!
    Rewelacyjny przepis
    Z roznych korzystałam ale ten najlepszy
    Dziekuje

    • Anonim

      4 lata temu

      Pyszne? nam najbardziej smakowały grubsze. Dziękujemy za przepis.

  86. Monika

    4 lata temu

    Cudowny przepis
    Co roku robie inne ale te pierniczki są wspaniałe.
    Dziekuje

  87. KASIA

    4 lata temu

    Pierniczki rewelacja. Pyszne i mięciutkie 🙂 polecam każdemu

  88. Martyna

    4 lata temu

    Pierniczki wychodzą najlepsze 😉 Zastanawiam się czy dałoby się wykorzystać to ciasto do nadziewanych pierników? To znaczy dwie cienkie warstwy wyciętych kształtów z ciasta połączyć a między nimi na środku dać np. powidła? 😉

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Martyna, pewnie że można by spróbować zrobić je nadziewane. Ja będę piekła te pierniczki jutro dla Syna do szkoły, przy okazji spróbuję zrobić kilka z powidłami 🙂
      Pozdrawiam Cię !

      • Martyna

        4 lata temu

        Daj znać jak wyszły 😀 Pozdrawiam!

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Martyna, pierniczki nadziane marmoladą są przecudowne ? żałuję, że tak późno wpadłam na to by je nadziać. Jutro wrzucę zdjęcie 🙂 Polecam w 200% ?

    • Joanna

      4 lata temu

      Czy zamiast margaryny można użyć masła? Pozdrawiam

      • Niepieprz

        4 lata temu

        Joanna, to pytanie padło już kilka razy w komentarzach. Można użyć masła zamiast margaryny.
        Pozdrawiam, Justyna

  89. Klaudia

    4 lata temu

    Czy muszę wkładać ciasto na 24h?
    Bez tego też będą ok?
    Pozdrawiam ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Klaudia, ciasto jest zbyt luźne by pracować z nim od razu. Musi odleżeć. Popatrz w komentarzach, kilka osób pisało że trzymali ciasto krócej niż 24h i też było ok.

  90. Marta

    4 lata temu

    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Ale niestety zapomniałam kupić sody i dałam proszek do pieczenia. Mam nadzieję że będzie ok ?

  91. Asia

    4 lata temu

    Pierniczki wyszły bardzo miękkie tak jak obiecywano w przepisie. Niestety namęczyłam sie z ciastem. Niestety wyszła masa pierniczków

  92. Teresa

    4 lata temu

    Witam,czy można użyć miodu sztucznego, pozdrawiam serdecznie ?

  93. Patrycja

    4 lata temu

    Witam. Niestety śmietanę dałam chyba zbyt późno, gdy już zdążyła „urosnąć”. Czy będzie to miało wpływ na ciasto?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Patrycja, nie powinno mieć to wpływu na pierniczki 🙂

  94. k ż

    4 lata temu

    Właśnie dziś robię pierniczki z tego przepisu

  95. Jolanta

    4 lata temu

    Co roku na święta razem z córką pieczemy pierniki z różnych przepisów aby wypróbować najlepszy. W tym roku właśnie dzisiaj upiekłyśmy z pani przepisu i tak dobrych ciastek jeszcze nie robiłyśmy, Już wiem ,że nie będę próbować innych przepisów bo ten jest najlepszy. Pozdrawiamy i życzymy wesołych świąt.

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Jolu, jest mi bardzo miło i bardzo się cieszę, że moje pierniczki tak przypadły Wam do gustu ?
      Życzę cudownych i smacznych świąt ??

  96. Agnieszka

    4 lata temu

    Przed chwilą przygotowałam ciasto. Mam przeczucie, że to będą najlepsze moje dotychczasowe pierniczki ? Teraz pozostaje czekać 24h, a jutro zacznie się pierniczkowe szaleństwo ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Agnieszka, czekam na relację z pierniczenia ?

      • Agnieszka

        4 lata temu

        Chętnie dodałabym zdjęcie, ale nie ma możliwości. Tak jak myślałam, pierniczki- poezja! ❤?Pierwsza partia upieczona i w połowie zjedzona przez moje dziecko między innymi, zanim zdążyła być udekorowana ? Druga porcja ciasta chłodzi się już w lodówce i jutro będzie gotowa, aby działać dalej ? Dziękuję za najlepszy przepis!? Wesołych Świąt! ?☃️❤???❤

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Agnieszka, bardzo się cieszę, że pierniczki się udały, a zdjęcie możesz przesłać do mnie na e-mail: justyna@niepieprz.pl, lub w wiadomości prywatnej na Fanpage NiePieprz TUTAJ 🙂
          Pozdrawiam Cię i życzę smacznych i spokojnych Świąt ??

    • Ani

      4 lata temu

      Ja podsypalam mąką i od razu wyrobilam ciasto, są mega pycha ? ? ?

  97. Roksana

    4 lata temu

    Pierniczki genialne polecam. Moje ciasto leżało 3 dni. W lodówce.

    • Beata

      4 lata temu

      Właśnie zastanawialam się nad tym czy ciasto może być dłużej w lodówce niż 24h. Nie mam dzisiaj czasu już na pieczenie także mogę iść spokojnie spać i jutro je upiec ?

  98. Monika

    4 lata temu

    Pomocy! Ciasto po wyjęciu z miski, Klei się, nie da sie za bardzo rozwałkować… przykleja sie bardzo, nie wiem co zrobiłam źle… da się to jakoś uratować jeszcze???

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Monika, spróbuj podsypać mąką, tak maksymalnie do 0,5 szklanki.

      • Monika

        4 lata temu

        Niestety musiałam dać duzo więcej mąki, bo ciasto kleiło sie do wszystkiego, ale i tak sie udały bo są miękkie, i o takie mi właśnie chodziło 🙂 dziękuję za przepis, jest pyszny 😉

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Monika, musiał zawinić tu chyba jakiś konkretny składnik, ale najważniejsze, że efekt końcowy taki jak powinien być 🙂
          Wesołych Świąt ??

      • Gosia

        4 lata temu

        Dziś je piekłam. Zamiast margaryny dałam olej słonecznikowy, ale mniej gramów jak margaryny w przepisie. Wyszły przepyszne, mięciutkie, najlepsze

    • Monika

      4 lata temu

      Czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?

  99. Kasia

    4 lata temu

    Witam. Chcę zrobić w najbliższych dniach pierniczki z Pani przepisu. Przyszedł mi przy okazji do głowy pewien pomysł. Otóż na święta chce zrobić ciasto snickersa, którego nigdy nie robiłam. W przepisach czytam różne komentarze że ciasto bywa twarde. Moje pytanie brzmi : czy gdybym upiekla spody z Pani przepisu na pierniczki to czy będzie nadawało się to na przełożenie kremem maslanym i musem toffi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasia, powiem Ci szczerze, że nigdy nie pomyślałam, by w ten sposób wykorzystać ciasto na pierniczki, ale myślę że to może być dobry pomysł i ja bym zaryzykowała 🙂
      Jeśli podejmiesz się tego eksperymentu, koniecznie daj znać jak wyszło, lub wyślij zdjęcie 🙂
      Pozdrawiam Cię, Justyna

    • Beata

      4 lata temu

      Czy ciasto może stać w lodówce dwa dni? Miałam robić dzisiaj pierniczki ale nie zdążę.

      • Niepieprz

        4 lata temu

        Beata, ciasto spokojnie poleży, także możesz spać spokojnie ?
        Wesołych Świąt ??

  100. Sandra

    4 lata temu

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczków/blach z tego przepisu? 😉

  101. Iwona

    4 lata temu

    Witam.Szukłam przepisu i znalazłam. Jutro próbuję zrobić.

  102. Ania

    4 lata temu

    Nie miałam sprawdzonego przepisu na pierniki, zawsze szukałam czegoś w internecie. W tym roku pierwsza próba – tragedia – ciastem można było wbijać gwoździe. I wtedy natrafiłam na Pani przepis – zaryzykowałam. Efekt mnie powalił! Pierniczki puszyste, mięciutkie, idealnie słodkie – po prostu REWELCJA! Nareszcie mam sprawdzony przepis na wiele lat. Dziękuję! Wesołych Świąt!

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ania, bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 🙂
      Wesołych Świąt ??

  103. Ola

    4 lata temu

    Gdybym chciala zastalic cukier wieksza iloscia miodu to jak?

  104. Anna

    4 lata temu

    Witam . Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz w życiu robię pierniki. Skorzystałam z Pani przepisu i nie wiem czy dobrze wyszło. Zrobiłam przed chwilą i ciasto wyszło dość lejste. Odstawilam do lodówki. Czy ono zrobi się p 24 godzinach takie by je rozwałkować. Czy już się nie nadaje i je wyrzucić

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Anna, spokojnie, tak jak napisałam w przepisie ” Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania „

  105. Kasia

    4 lata temu

    A czy ma znaczenie jaki miód damy ? Sztuczny ,czy prawdziwy ? Czy bez znaczenia . Dziękuję ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasia, miód może być zarówno sztuczny, jak i prawdziwy. Nie ma to wpływu na pierniczki 🙂

      • Kasia

        4 lata temu

        Dziękuję za odpowiedź .

  106. Kamila

    4 lata temu

    Witajcie kochani. Ale odwaliłam numer. Robię te pierniczki od kilku lat i zawsze wychodziły rewelacyjnie a dziś niewiem czy ze zmęczenia czy przez inną cholerę zapomniałam dać masła z miodem. Pomijając fakt, że ciasto było podejrzliwie tępe dodałam masło z miodem i przyprawami zaraz jak się zorientowałam. Jutro dam znać czy miało to jakiś wpływ na pierniczki.
    Pozdrawiam

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kamila, koniecznie daj znać czy wszystko się udało 🙂

      • Kamila

        4 lata temu

        Całe szczęście ciasto na pierniczki nie poszło na zmarnowanie 😀 wyszły jak zawsze fantastyczne, zwłaszcza, że robiłam z dwóch porcji. Jeszcze tylko lukrowa dekoracja i baja. Pozdrawiam :-*

  107. Weronika

    4 lata temu

    Czy zamiast margaryny mogę dać masło?

  108. Emilka

    4 lata temu

    Zagotować miód???? Sam???? Nie będzie się nam przysłał?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Emilka, miód zagotowujemy z przyprawą do piernika. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy.

  109. Kornelia

    4 lata temu

    Moje ciasto jest w lodówce bo wnuczka jutro chce piec, ciasto rzeczywiście dość rzadkie ale trochę tężeje, jutro napiszę jak wyszły

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kornelia, daj znać jutro jak Wam smakowały pierniczki 🙂
      Wesołych Świąt ??

  110. Monika

    4 lata temu

    Super przepis. Prosty. Schłodziłam ciasto na 2h w lodówce bo nie miałam czasu na 24h, a i tak łatwo się wałkowało. Pierniczki wyszły pyszne 🙂

  111. Piotr

    4 lata temu

    Czy pierniki z czasem robią się twarde

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Piotr, pierniczki przechowywane w zamkniętym pojemniku, dłuugo nie zrobią się twarde 🙂

  112. Patrycja

    4 lata temu

    Czy ciasto powinno być twarde po nocy w lodówce?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Patrycja, ciasto po nocy w lodówce powinno być miękkie i elastyczne.

      • Patrycja

        4 lata temu

        Już wczoraj było dosyć zwarte i kleiste. Dzisiaj jest twardawe. Da się odratowac? Co mogłam źle zrobić?

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Hmm ciężko mi tutaj coś doradzić, bo nigdy mi, ani nikomu z czytelników nic takiego się nie przytrafiło, nikt nie pisał o takim problemie 🙁 Ciasta nie da się rozwałkować ?

  113. Dorota

    4 lata temu

    Czy cis to muszę być 24 w lodówce czy można od razu robić

  114. Ola

    4 lata temu

    Pomocy moje ciasto się bardzo Klej i leżało 24 h w lodówce?

  115. Marzena

    4 lata temu

    Zamiast gotowej przyprawy do pierników zrobiłam swoją: po łyżeczce cynamonu, imbiru gałki muszkatołowej, kardamonu i goździków mielonych. Wyszły obłędnie.Takich pierniczków jeszcze nigdy nie miałam!

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Marzena, świetny pomysł z mieszanką przypraw i wspaniale, że pierniczki zaskoczyły Cię pozytywnie ?
      Wesołych Świąt ??

  116. Hania

    4 lata temu

    czy te pierniczki musza lezakować ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Hania, te pierniczki nie muszą leżakować 🙂 Są miękkie i gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.

  117. Anonim

    4 lata temu

    Super ?

  118. Natalia

    4 lata temu

    Robiłam ciasto jak w przepisie. Wyszło mi klejące. Jak mogę temu zaradzić ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Natalia, klei Ci się już gotowe ciasto do wałkowania ?

  119. Justyna

    4 lata temu

    Dziękuję. Wlasnie zaczynam wyrabiac ciasto. Dam znac wieczorem jakie wyszly

  120. Ola

    4 lata temu

    Witam bardzo serdecznie. Pierniczki robię pierwszy raz i nie jestem pewna czy wszystko zrobiłam dobrze. Miód mi się z przyprawą do pierników zagotował chwilę się zagapiłam no i nie wiem czy z tą przyprawą się coś nie zrobiło.Dodałam też zaraz margarynę.Jajeka Ubiłam i dodałam mąkę ale wszystko robiłam w maszynie ale jak to narazie wygląda to ciasto się chyba udało. Nie wiem ale przez to ze ugotowałam miód z tą przyprawą czy coś się z tą z przyprawą nie stało?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ola, myślę że nic się nie stało i nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy 🙂

  121. Ola

    4 lata temu

    Miód gotowac z przyprawą do pierników lub podgrzać ?

  122. Ola

    4 lata temu

    Miód i margaryna musi być ciepła albo zimna żeby do ciasta dodać?

  123. Justyna

    4 lata temu

    Czy miód wlewamy letni?

  124. Anna

    4 lata temu

    A mogłabym prosić o proporcje mąki, miodu i margaryny w odniesieniu do szklanki/kostki? Niestety nie posiadam wagi kuchennej 🙁

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Anna, 0,5kg mąki to 2 pełne standardowej wielkości szklanki mąki, 200g miodu to 3/4 szklanki, a 125g margaryny to pół kostki margaryny 🙂

  125. Monika

    4 lata temu

    Chciałam przygotować dzisiaj ciasto żeby poleżakowało całą noc ale zorientowałam się, że nie mam śmietany.. czy mogłabym ją zastąpić jogurtem greckim?

  126. Roksana

    4 lata temu

    Ile sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu?

  127. Iza

    4 lata temu

    Czy moge kilka dni wczesniej przed pieczeniem przygotowac ciasto? Okolo 5 dni.

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Iza, możesz 🙂 W komentarzach wcześniej ktoś pisał, że trzymał ciasto w lodówce przez 7 dni i pierniczki były przepyszne 🙂

  128. Danuta

    4 lata temu

    Witam. Syn jest uczulony na białka mleka co mogę dać zamiast śmietany???

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Danuta, ciężko mi cokolwiek tutaj doradzić, nic na szybko nie przychodzi mi do głowy.

  129. Ola

    4 lata temu

    Te pierniczki są cudne. Odstawilam do lodówki na 4 godziny i też super 🙂 jeszcze nie miałam tak super przepisu żeby ciasto było elastyczne i nie klejące i idealne do rozwałkowywania. Polecam, a przepis zapisuję

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ola, Twój komentarz to miód na moje serce ?
      Wesołych i spokojnych świąt ?

  130. Ewelina

    4 lata temu

    Upiekłam pierniczki, rzeczywiście są mięciutkie i bardzo pyszne, jedyne co to troszkę mało korzenny smak, ale to już wina użytej przeze mnie przyprawy. Miód dałam sztuczny. Wiele z Was pyta ile sztuk wychodzi. Ja robiłam serduszka i gwiazdki ok 4 cm, choinki ok. 8 cm wys., i ludziki-ciastki takie malutkie i troszkę większe i wyszło mi ok 120 szt 🙂 Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wszystkim pięknych Świąt! ?

  131. Magda

    4 lata temu

    Pierniczki już są, mieciutkie i pyszne??

  132. Misia

    4 lata temu

    Czy takie polukrowane ciasteczka mogą 2-3 tyg leżeć ? Czy lepiej lukrować przed świętami

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Misia, mogą leżeć polukrowane w szczelnym pojemniku 🙂
      Wesołych Świąt ?

  133. Magda

    4 lata temu

    Pieczemy na termoobiegu czy gora-dol ???

  134. Kasia

    4 lata temu

    Może być śmietaną 12%?

  135. Zuza

    4 lata temu

    Ile pierników wychodzi z 1 porcji?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Zuza, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

  136. Maria

    4 lata temu

    Ile pierniczków wychodzi?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Maria, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.

  137. Magda

    4 lata temu

    Jestem „talentem”co do ciast i ciasteczek.Te wyszły pyszne mięciutkie.Polecam.

  138. Ania

    4 lata temu

    Piekłam różne ciasteczka z różnym skutkiem.Teraz wyszłam z założenia że i „wyjda” jak zawsze i zrobiłam jej +-według przepisu.ciasto odstawiłam na 4 godz. Ciasteczka wyszly super pyszne mieciutkie bez zadnego wysilku.POLECAM

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ania, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały ??

  139. Ewelina

    4 lata temu

    Ile wychodzi pierniczków z jednej porcji?

  140. Halina

    4 lata temu

    Witam,piekę pierniczki tylko z tego przepisu.Są mięciutkie, pulchne i po prostu wyśmienite.Mój wnuk uwielbia pierniczki. Piekę je kilka razy w roku.Dziś piekłam kolejne, ciasto trzymałam w lodówce przez tydzień bo tak wyszło że nie miałam kiedy je upiec. Pierniczki chyba są jeszcze bardziej pulchne. Za tydzień znów będę musiała piec bo braknie na święta.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Halina

  141. Klaudia

    4 lata temu

    Czy można w tym przepisie zastąpić czymś margarynę? W jakich proporcjach? 🙂

  142. Kamila

    4 lata temu

    Pierniki pyszne… już drugi rok piekę ? polecam

  143. Małgorzata

    4 lata temu

    Witam,
    Kakao prawdziwe?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Małgorzata, zwykłe gorzkie kakao 🙂

      • Patrycja

        4 lata temu

        Czy może być słodkie kakao typu Puchatek?

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Patrycja, w ostateczności może być, ale wtedy kolor pierniczków może nie być taki jak na zdjęciach 😉

  144. Sylwia

    4 lata temu

    Dziękuję za odpowiedź. W takim razie ule i orzeszki zrobię dzień przed świętami. A kruche z marmolada moje już teraz? Które jeszcze ciasteczka mogę zrobić teraz w weekend? Kruche księżyce? A jakieś trufle?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kruche z marmoladą zmiękną, więc zrobiłabym je tuż przed świętami, nie wcześniej, ale wszelkie kruche ciastka bez nadzienia, księżyce, maślane, korzenne, czy niektóre trufle, możesz zrobić w ten weekend 🙂

  145. Sylwia

    4 lata temu

    Jeśli pieke pierniczki z lukrem w ten weekend to mogę je trzymać w lodówce w plastikowym pojemniczku?
    I chciałam zapytać czy ciasteczka z kremem typy orzeszki czy ule też trzymać w lodówce przez te dwa tygodnie? A ciasteczka z marmoladą? Co zrobić jeśli nie umiem znaleźć marmolady? Może być dżem? Co zrobić żeby był gładki? Wiem że nie wszystko na temat pierniczków ale może mi pomożesz. Pozdrawiam 🙂

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Sylwia, jeśli chodzi o pierniczki to przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają swoją miękkość i nie musisz przechowywać ich w lodówce, mogą stać w temperaturze pokojowej 🙂 np. przechowywane w szczelnym, ozdobnym, dużym słoiku mogą być jednocześnie piękną ozdobą czekającą do świąt 🙂

      Ciastka typu orzeszki zrobiłabym maksymalnie na tydzień przed świętami, wtedy możesz przechowywać same ” skorupki ” w lodówce, w szczelnym pojemniku, a na dzień przed świętami tylko je nadziać 🙂 Wtedy będą świeże i pyszne 🙂

      Marmoladę znajdziesz w każdym sklepie obok dżemów, ale jeśli nie udałoby Ci się jej jednak dostać, rozejrzyj się za dżemami firmy Łowicz, oni posiadają w swojej ofercie dżemy ekstra gładkie, w 100% z owoców, bez konserwantów i innych dziwactw 🙂

  146. Ewelina

    4 lata temu

    Czy ma znaczenie jakiego miodu użyjemy : prawdziwego czy sztucznego? Mam i taki i taki a nie chciałabym ich zepsuć 🙂

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ewelina, do tych pierniczków spokojnie możesz użyć sztucznego miodu ?
      Pozdrawiam :*

  147. Julia

    4 lata temu

    Miód prawdziwy czy sztuczny? Pozdrawiam!

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Julia, sztuczny będzie ok, nie ma potrzeby używania prawdziwego, chyba że Ci na tym zależy ?

  148. MARTYNA

    4 lata temu

    czy pierniczki będą lepsze jak poleżą do świąt ?

  149. Martyna

    4 lata temu

    witam , wyglądają bajecznie
    zawsze robie pierniczki ok 3 tyg przed świętami czy będą nadawać się po takim czasie ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Martyna, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniczku, długo zachowają świeżość 🙂

  150. Magdalena

    4 lata temu

    Czy zamiast margaryny można dodać masło?

  151. Marta

    4 lata temu

    Ile mniej więcej wychodzi pierniczkow z podanych proporcji? ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Marta, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

  152. Weronika

    4 lata temu

    Witam. Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Weronika, to wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo

  153. Małgorzata

    4 lata temu

    A śmietana ma być słodka czy kwaśna?

  154. Joanna

    4 lata temu

    Czy gotowe ciasto może być dłużej w lodówce, np. 3 dni?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Joanna, jak najbardziej, nic się nie stanie, 3 dni poleży 🙂

  155. Gosia

    4 lata temu

    Na jaka grubość rozwałkować ciasto?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Gosia, jeśli rozwałkujesz ciasto cieniej ( jak na zdjęciu ), pierniczki będą ok, będą miękkie, ale najbardziej puchate i najlepsze będą jeśli rozwałkujesz je na około 3mm.

  156. Lila

    4 lata temu

    Mmm sa naprawdę pyszne, zrobiłam z polowy porcji na próbę przed świątecznymi wypiekami i jestem zachwycona, nie wiem czy chodź parę doczeka jutra ?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Lila, bardzo się cieszę, że pierniczenie udane ?
      Przy następnej partii koniecznie pochwal się zdjęciem ?

      Pozdrawiam,Justyna

  157. Kasia

    4 lata temu

    Cudowne pierniczki upiekłam razem z dziećmi ciasto zrobione dzień wcześniej trzymane w lodówce stwardnialo i ładnie się wałkowało pieknie rosną w piekarniku sa mięciutkie tylko trzeba uważać żeby nie były za cienkie.

  158. Dorota

    4 lata temu

    Pierniczki są pyszne. Najlepsze jakie kiedykolwiek piekłam.

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Dorota, bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂

  159. Rafal

    4 lata temu

    Pierniczki są cudowne! Mięciutkie i bardzo smaczne, są troszkę suche ale myśle jak je zamknę w czekoladzie będą wtedy prefekt! Dziękuje za przepis !

  160. Ania

    4 lata temu

    Śmietana słodka czy kwaśna?

  161. Kasia

    4 lata temu

    Witam, jeżeli zacznę je robić teraz, z początkiem listopada to do świąt w odpowiednim zamknięciu zachowają swoją miękkość? 🙂 Przepis wygląda smacznie 😀 Pozdrawiam

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasia, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniku, zachowają swoją miękkość. Ja zawsze piekę na tydzień/dwa przed świętami, a zajadamy je jeszcze długo po nowym roku 😉
      Pozdrawiam Cię ?

  162. Klarka

    5 lat temu

    Robiłam te pierniczki i są naprawdę bardzo smaczne jak i mięciutkie, smakują mi lepiej niż te ze sklepu. Właśnie takiego przepisu długo szukałam 🙂

  163. EDYTA

    5 lat temu

    SUPER

  164. Ania

    5 lat temu

    Mam pytanko GDZIE ODKŁADAMY ZAROBIONE CIASTO ?do lodówki ?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Ania, tak jak napisałam w przepisie, ciasto odstawiamy do lodówki.

  165. Ania

    5 lat temu

    Czy leżakowanie w lodówce jest konieczne, czy można od razu przystąpić do wycinania?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Ania, leżakowanie jest konieczne, ponieważ ciasto po wymieszaniu składników, jest zbyt luźne. Chociaż kilka godzinek musi poleżeć.
      Pozdrawiam!

  166. Aneta

    5 lat temu

    Czy ciasto moze lezakowac w lodowce dluzej np dwie noce??

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Aneta, ciasto spokojnie może poleżeć dwie noce. Później tylko, troszkę wcześniej wyciągnij je z lodówki przed pieczeniem, bo może być twarde i ciężkie do wałkowania 🙂
      Pozdrawiam!

  167. Inez

    5 lat temu

    Witam,
    Czy można zastąpić czymś miód, ewentualnie zmniejszyć jego ilość?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Inez, nigdy nie próbowałam zastąpić tutaj miodu i nie wiem jak zachowa się ciasto, ale może syrop daktylowy sprawdziłby się na jego miejsce ?

  168. Donata

    5 lat temu

    Pierniki bardzo dobre. Ja dałam mniej śmietany i za każdym razem przed wałkowaniem podsypywałam mąką. Wyszły fenomenalne , przede wszystkim zachowały kształt foremek.

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Donata, Twoje pierniczki wyszły idealnie ?? Wspaniałe ! Pięknie się prezentują !
      Pozdrawiam Cię i już teraz życzę słodkich i spokojnych Świąt ?

  169. Danuta

    5 lat temu

    Mam wątpliwości co do przepisu na lukier. 3 szlanki cukru?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Danuta, jeżeli lukrem chcesz zrobić kontury, wzorki, napisy itp. to tak, 3 szklanki cukru sprawią, że lukier będzie gęsty, idealny do wzorów ( jak na zdjęciu pierniczka z reniferem ).
      Jeżeli chcesz jednak tylko przesmarować pierniczki lekko lukrem, wtedy zdecydowanie wystarczy 1 szklanka cukru pudru na 1 białko ?
      Pozdrawiam gorąco!

  170. Agata

    5 lat temu

    To znowu ja ?
    Ciasto w lodówce, jutro zaczynamy pieczenie ?
    Dodany później zdjęcia
    Pozdrawiamy ?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Agata, już teraz życzę udanego pierniczenia i czekam z niecierpliwością na efekty końcowe ??
      Pozdrawiam gorąco ❤️

  171. Danuta

    5 lat temu

    Polecam

  172. Hania

    5 lat temu

    Czy śmietana kwaśna czy słodka?

  173. Ania

    5 lat temu

    Czy pierniczki mona robic odrazu po zrobieniu ciasta, bo bede je robic w szkole i nie ma czasu aby leżało?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Ania, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt rzadkie, by z nim pracować.

  174. Maria

    5 lat temu

    Pierniczki są pyszne i miękkie jak było w opisie 🙂

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Maria, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały 🙂
      Pozdrawiam!

  175. Niepieprz

    5 lat temu

    Patrycja, jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, pierniczki zachowają po upieczeniu wzór, jednak nie będzie on idealny 🙂
    Załączam Ci zdjęcie jak to wygląda po upieczeniu w przypadku tego przepisu 🙂
    Pozdrawiam gorąco!

  176. Patrycja

    5 lat temu

    Czy pierniczki można stemplować?tzn. czy po upieczeniu będzie widoczny wzór? 🙂 pozdrawiam

  177. AsiaMyszka

    5 lat temu

    Witam. Mam zamiar spróbować zrobić pierniczki z tego przepisu. 🙂 jestem troszkę beztalenciem kulinarnym ale skoro innym wychodzą to myślę, że mi też wyjdą. Dziś zrobię ciasto więc postaram się jutro dodać zdjęcie (o ile zdążę zrobić, bo znając córki to zaraz zjedzą) 😀
    Całe życie marzyłam o własnych pierniczkach i dekorowaniu ich. Mam nadzieję, że dzięki Pani przepisowi się to uda 🙂

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Asiu, uda się na pewno, a gdybyś potrzebowała pomocy, pisz śmiało 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i czekam na wiadomość jak poszło i jak smakują pierniczki, ale i oczywiście koniecznie zdjęcia :*

  178. Elzbieta

    5 lat temu

    Najlepsze pierniki na swiecie. Absolutna pycha!!!!!! Dlugo szukalam dobrego przepisu , teraz moge powiedziec ze to bedzie moj rodzinny przepis -oczywiscie pozyczony . Pysznosci!!! Miekkie i tak smaczne , ze trudno to opisac.

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Elu, bardzo się cieszę, że pierniczki zapiszą się na stałe w Twojej rodzinie 🙂
      Miód na moje serce :*
      Pozdrawiam Cię gorąco !

  179. Monika

    5 lat temu

    Trzeba to powiedziec glosno, najlepsze pierniczki ever. Ciasto mialam w lodowce 6h, pracuje sie z nim fantastycznie, pierniczki po 5-6 min w piekarniku sa jak marzenie.. na pewno bede polecac ten przepis wszystkim i sama jeszcze z niego skorzystam..

  180. Agata

    5 lat temu

    Kiedy najlepiej zacząć pięć pierniki? Ile przed świętami?
    Pozdrawiam ?
    Rok temu też je piekliśmy PYCHA ?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂
      Są przepyszne zarówno upieczone wcześniej, jak i na świeżo, pieczone na dzień przed Świętami 🙂

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Bardzo się cieszę, że pierniczki będą u Was również w tym roku ? Cudownie !

  181. Agata

    5 lat temu

    Witam ponownie ?
    Kiedy można upiec pierniki, jaki czas przed świętami? Pozdrawiam ?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Agata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
      W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂

  182. Kasia

    5 lat temu

    Są przepyszne 🙂 Ciasto zrobiłam dzisiaj i dzisiaj też piekłam, bo obiecałam córce, że pierniczki zrobimy razem, a w tygodniu byłoby ciężko. Ciasto włożyłam oczywiście do lodówki, potem na 2-3 godziny do zamrażarki. Dalej trochę się lepiło, więc podsypałam mąki (dość sporo), a mimo to pierniczki są miękkie i puszyste (pierwsze aż tak nie wyrosły, ale późniejsze już pięknie – nie rozwałkowywałam ciasta aż tak cieniutko jak na zdjęciu, tak mniej więcej na 3 mm).
    Pierniczki będę musiała upiec jeszcze raz przed samymi świętami i chyba z podwójnej porcji, bo z tych dzisiejszych połowy już nie ma i do świąt na pewno reszta nie przetrwa 🙂 Ale naprawdę warto, dzięki za przepis 🙂

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Kasiu, fantastycznie ! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że pierniczenie się udało i co najważniejsze, smakowało 🙂
      U mnie również te pierniczki robią furorę za każdym razem, chyba właśnie dzięki temu, że są tak mięciutkie i można zajadać od razu 🙂
      Przy kolejnym pieczeniu, koniecznie załącz zdjęcia pierniczków ?

      Pozdrawiam Cię gorąco !
      Justyna

  183. Zosia :)

    6 lat temu

    Witam. Są i moje 🙂 Tydzień szukałam przepisu i trafiłam na ten. I już zostanie tym numerem 1. Super, ekstra, mega och bajka. Dzisiaj zdobimy 🙂 Dziękuję za przepis. Wrócę po więcej. Pozdrawiam 😀

  184. Aneczka

    6 lat temu

    Wlasnie zrobilam ciasio jutro zabieram sie za pieczenie jesli tak sa chwalone to mysle ze wyjda przepysznie :))))

  185. Joanna

    6 lat temu

    Czy zamiast margaryny można dodać olej? Córka już doczekać się nie może a ja masła ani margaryny nie mam

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Joanna, nigdy nie próbowałam takiej zamiany, ciężko mi powiedzieć.

  186. basia

    6 lat temu

    jaka śmietana kwaśna czy słodka?

  187. Jola Jolowska

    6 lat temu

    Pierniczki suuuuper gorąco polecam.:)

  188. Anka

    6 lat temu

    Witam. Czy zamiast smietany moge dodac mleko?? Dziekuje..

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Anka, a może jogurt naturalny?

      • Anka

        6 lat temu

        Dodałam śmietanę kwaśna 18% plus trochę mleka i wyszły super… dziękuję…

  189. Karo

    6 lat temu

    Przepis jest po prostu boski. A pierniczki palce lizać. Dzuekuje Pani Justyno po sto kroć… od dziś ten blog będzie moim świętym blogiem ?. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Karo, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pierniczki udane 🙂
      Pozdrawiam Cię serdecznie, zapraszam jak najbardziej częściej i również życzę Spokojnych Świąt :*

  190. Agata

    6 lat temu

    Ja… zbierałam sie od dwóch tygodni do robieni ?
    Ale już ciasto zrobione, jutro rano biore się za pieczeniae pierniczków.
    Moja córka jak wróci ze szkoły na pewno będzie chciała je już dziś piec ?
    Lukrowanie i dekorowanie będzie najpiękniejsze ❤
    Będziemy robić to z mężem, dziećmi oraz koleżanką i jej synem.
    Pozdrawiam mam nadzieję że będą pyszne ❤

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Agata, wspaniale ❤
      U mnie jedna tura tegorocznych pierniczków już poszła dla Synka do szkoły wczoraj, ale już zapowiedział kolejne pierniczenie, także jutro robię ciasto i na weekend również pieczemy 🙂

      Koniecznie daj znać jak udało się wspólne pieczenie i dekorowanie ❤❤
      Słodkiego pierniczenia :*

      • Agata

        6 lat temu

        Niestety koleżanka chora… corka sama dekorowala ze mna, ale robić następne muszę ☺ po tamtych zostaly okruchy ?

  191. Edyta

    6 lat temu

    Witam, czy zamiast margaryny mogę dodać masło? 🙂

  192. Agnieszka

    6 lat temu

    Jakiego miodu dodać, sztucznego czy prawdziwego?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Agnieszka, lepszy będzie sztuczny, ale jeśli wolisz, może być też prawdziwy 🙂

  193. Dorota

    6 lat temu

    Nie wiem jak to sie stalo ale w zyciu nie ponioslam takiej kleski. Piernik dramat. Wogole nie urosly sa twarde i bardzo szybko sie pala. Robilam wiele razy potrawy i ciasta z blogow ale ten przepis. Poleglam na calej lini chociaz probowalam dwa razy

  194. Ania

    6 lat temu

    Witam, można piec góra – dół – termoobieg czy lepiej nie używać termoobiegu? Ciasto w lodówce, jutro pieczemy tzn. już dziś na wieczór 😉 Pozdrawiam 😀

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Ania, pieczemy góra dół, z termoobiegiem bym nie próbowała 😉
      Koniecznie daj znać po pieczeniu, może uda się załączyć zdjęcia :*
      Ja jutro też zabieram się za pierniczki 🙂

      • Ania

        6 lat temu

        Upieczone 😀 wersja produkcyjna – przed lukrowaniem 😉 pyszne, mięciutkie, tzn. jak bardzo rozwałkowane to za dużo nie urosły, ile ich wyszło to nie wiem – jak na zdjęciu pojemnik – byłoby więcej gdyby nie podjadali na bieżąco po wyjmowaniu z piekarnika 😀 test każdej partii musiał być 😀 przepis super, teraz za lukrowanie jakieś trzeba się zabrać 😉 Pozdrawiam :-*

        • Niepieprz

          6 lat temu

          Ania, wspaniałe! Wyglądają tak przepysznie, aż sama nabrałam ochoty na pieczenie 🙂
          Bardzo się cieszę, że pierniczenie udane i dziękuję za zdjęcie :*

          Pozdrawiam Cię gorąco :*

  195. Weronika

    6 lat temu

    Chcialabym upiec pierniczki, ale z mniejszej porcji. Moj piekarnik jest straszny. Wszystko piecze dwa razy dluzej i czesto niedopieka ciast, zazwyczaj zakalce wyciagam, dlatego mam juz dosyc.obiecalam jednak corce ze upieczemy pierniczki… Ale 200 szt to za duzo,jesli beda nadawaly sie do kosza przez piekarnik. Chcialam zmniejszyc proporcje chociaz o polowe. Na ile ustawic piekarnik? I czy moge przykryc je folia aluminiowa zeby lepiej trzymalo cieplo i podkrecic piekarnik? Juz brak mi na niego pomyslow. Moze ma ktos jakies rady, ale takiego „przyjaciela” w domu? Pozdrawiam

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Weronika, możesz jak najbardziej upiec pierniczki z połowy porcji, ( w zależności od wielkości foremek, wyjdzie ich i tak sporo ), ale jednak mają one w sobie to coś, że trudno je zepsuć, więc możesz też nie zmieniać nic w przepisie, a po prostu jeśli faktycznie piekarnik nie podoła, to po zamrozisz resztę ciasta na ” lepsze czasy ” 🙂
      Pierniczki możesz przykryć folią, nie zaszkodzi im to w żaden sposób, one bardzo szybko się pieką, tak jak napisałam, potrzebują dosłownie kilku minut i są gotowe 🙂

      Moja rada jest taka: zaryzykowałabym i nie próbowała zmieniać temperatury piekarnika. Spróbowałabym zrobić je według przepisu, czyli w 200st. od 5 do 10 minut, w zależności od wielkości 🙂
      Pamiętaj tylko, że im grubsze, tym dłużej czasu potrzebują, ale będziesz widziała na oko, kiedy będą gotowe – będą pulchne 🙂
      Jednak to Ty znasz swój piekarnik najlepiej, dlatego mimo moich najszczerszych chęci, ciężko mi doradzać 🙁

      Weronika, koniecznie daj znać jak zdecydujesz się na pierniczenie, jak wyszło i jak było w praktyce, a w razie wątpliwości, pisz śmiało :*

      • Weronika

        6 lat temu

        Ok. Dziekuje za odpowiedz. Jutro robie ciasto, a w poniedzialek pieczemy. Skoro mozna zamrozic to sprezentuje najwyzej ciasto mamie i ona upiecze ? dam znac co z tego wyjdzie ? jestem bardzo ciekawa ??

        • Niepieprz

          6 lat temu

          Weronika, koniecznie daj znać :*
          Trzymam kciuki za piekarnik, oby poszło po Twojej myśli :*

      • Weronika

        6 lat temu

        Wyszly ? ja i corka jestesmy szcześliwe ? w tygodniu druga partia bedzie ? 5 minut i gotowe a co najwazniejsze, pyszne ? dziekuje za rady i za przepis? pozdrawiam

        • Niepieprz

          6 lat temu

          Weronika, cudownie!
          Wyglądają obłędnie ! Bardzo się cieszę, że się udało :*

          Pozdrawiam :*

  196. Linka

    6 lat temu

    POEZJA smakowa, Najlepszy przepis z jakiego robiłam pierniki, dodałam tylko mniej cukru i to był trzcinowy. Na stałe będą gościć u mnie w domu.
    Ludzie róbcie bo warto, naprawdę są miękkie.
    Dziękuje za przepis, jestem wdzięczna do grobowej deski 🙂 LINKA

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Linka, twoje słowa to miód na moje serce 🙂
      Bardzo się cieszę, że pierniczki się sprawdziły i zostaną z Tobą na dłużej 🙂
      Następnym razem, koniecznie prześlij zdjęcie :*

      Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań świątecznych :*

  197. gosia

    6 lat temu

    pierniczki wyszły przepyszne, ale ciasto po leżakowaniu było rzadkie i musiałam dodać trochę mąki, pozdrawiam

  198. Kinga K.

    6 lat temu

    Witam, czy zamiast dodawać cukier mogę zwiększyć ilość miodu? Jeśli tak to może ma Pani jakieś sprawdzone proporcje? Mam dwa litry miodu i wolałabym go użyć zamiast dodawać cukier, ale boję się, że zakłócę tym całą konsystencję ciasta i nie wyjdzie.

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Kinga, zamiast 200 dałabym 300g miodu, brak cukru nie będzie miało wpływu na konsystencję ciasta 🙂
      Jedyne co może mieć wpływ to mąka o różnej chłonności, dlatego jeśli po leżakowaniu ciasto nie będzie odpowiednie do wałkowania, dosyp odrobinę mąki 🙂

      • Kinga K.

        6 lat temu

        Wyszło pysznie 😉 miękkie i aromatyczne pierniczki nawet kilka dni po 😉 cudne ciasto, bardzo dziękuję za przepis 😉

        • Niepieprz

          6 lat temu

          Kinga, bardzo się cieszę 🙂
          Ja również za kilka dni, zabieram się za nie 😉

          Pozdrawiam :*

  199. Ja

    6 lat temu

    Pierniczki rzeczywiście pyszne, ale ciasto na następny dzień jest nadal rzadkie i trzeba dodać sporo mąki, żeby dało się rozwałkować i żeby można było z nich wycinać pierniki. Czy tak powinno być?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Zdecydowanie nie powinno tak być. Na drugi dzień od razu powinno się dać ciasto uformować w kulę, ale cieszę się, że pierniczki smakowały 🙂

  200. Ewa

    6 lat temu

    Witam

    Na ile wcześniej przed Świętami można przygotować pierniczki??

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Ewa, nawet gdybyś przygotowała je teraz, w grudniu byłyby przepyszne 😀
      W zeszłym roku pierniczki zrobiłam dwa tygodnie przed Świętami, a zajadałam się nimi do końca stycznia 🙂

      Myślę, że początek grudnia jednak będzie najodpowiedniejszym czasem 🙂
      Pamiętaj tylko, by przechowywać je w szczelnym pojemniku i koniecznie pochwal się zdjęciem z pierniczenia 😉

      Pozdrawiam :*

      • Ewa

        6 lat temu

        dziekuje☺ na pewno wstawie zdjecia☺ bedziemy z córka je robic☺

    • joanna

      4 lata temu

      Pierniczki tak pyszne, jeszcze takiego przepisu nie miałam , od razu pachnie ŚWIĘTAMI.

  201. Krysia

    6 lat temu

    Postaram sie upiec , napisze jak sie udaly . Dziekuje za przepis ?

  202. Wiola

    6 lat temu

    Pieczemu góra dół?

  203. Anonim

    7 lat temu

    Dzień dobry!
    Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Jak najbardziej można zrobić je nadziewane, wyjdą równie pyszne, a może nawet i lepsze 🙂
      Bez obaw 🙂

  204. Karolina

    7 lat temu

    pierniczki wspaniałe mieciutkie

  205. Karolina

    7 lat temu

    pierniczki wyszły wyborne mięciutkie

  206. Agnieszka

    7 lat temu

    Robiła pierwszy raz ,są pyszne

  207. Joanna

    7 lat temu

    Czy ciasto na pierniczki musi leżeć w lodówce 24 godz ? Próbowała Pani piec pierniczki od razu ?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Joanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć 🙂
      Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu 🙂

      • Anonim

        7 lat temu

        Właśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

        • Niepieprz

          7 lat temu

          Potrzebujesz ich na jutro ?

          • Joanna

            7 lat temu

            Nie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej

          • Niepieprz

            7 lat temu

            Rozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało 🙂

  208. Gość23

    7 lat temu

    Coś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Bardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków 🙂 Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość 🙂
      Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*

  209. Monika

    7 lat temu

    Czy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Monika, jak najbardziej można lukrować pierniczki od razu po przestygnięciu i przechowywać już udekorowane 🙂

  210. Anonim

    7 lat temu

    Swietny przepis! Dziekuje i polecam

  211. Kasia

    7 lat temu

    Pierwszy raz mam przepis na super pierniczki. Sa miekkie nie trzeba czekac tylko od razu można jesc. Pieklam juz dwa razy. Niestety swiat nie doczekaja bede piekla znowu. Przepis polecilam calej rodzinie i znajomym.

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Kasia, bardzo miło mi to słyszeć 🙂
      Cieszę się, że pierniczki zasmakowały całej rodzince 🙂
      Pozdrawiam :*

  212. Anonim

    7 lat temu

    Witam, ciasto na pierniczki przygotowane… Pachnie obłędnie… (super się wszystko połączyło). Jutro dzieciaki będą wycinać, myślę że będzie to nasz ulubiony przepis 🙂 Pozdrawiam!

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też małe rączki wykrawały kształty pierniczków, a po tygodniu po pierniczkach nie było już śladu 🙂
      Czekam na relację z pierniczenia i koniecznie zdjęcia efektu końcowego 😉
      Pozdrawiam!

  213. Iza

    7 lat temu

    Witam, Czy wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze soba, czy mikserem? A miód może być sztuczny? Pozdrawiam

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Iza, składniki najlepiej mieszać ręcznie i to dosłownie 😉 ale nie ma przeciwwskazań by używać robota z hakiem, czy też łyżki.
      Miód jak najbardziej może być sztuczny 🙂

  214. Dżastii

    7 lat temu

    I można je zrobić 24 h przed świętami i takie będą mięciutkie? Nie potrzebują leżakowania? 🙂

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Dżastii, można zrobić je dzień przed świętami, można nawet w dzień Wigilii i będą idealne, fajnie też udekorować lukrem jak wyżej – polecam na prawdę 🙂
      Nie potrzebują leżakowania, ale pamiętaj by trzymać je w szczelnym pojemniku/słoiku, wtedy zachowają swoją miękkość na długi czas 🙂

      P.S Moje pierniczki dziś mają równo tydzień i są tak samo miękkie jak w dzień pieczenia – codziennie rano podjadam kilka do kawy 😉

  215. Aśka

    7 lat temu

    Sa przepyszne!!!

  216. kinga

    7 lat temu

    Witam.Na zdjeciu (z wycieta choinka)widac jak cienko jest walkowane ciasto czy z tak cienkiego placuszka wyjda takie grubaski jak na zdjeciu centralnym?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Kinga, dokładnie tak 🙂
      Pierniczki wychodzą bardzo puchate, mimo cienkiego wałkowania 🙂

  217. Kamil

    7 lat temu

    Pierniczki wyglądają pięknie. Przyda się przepis na święta ! dziękuję! 🙂

  218. Anonim

    7 lat temu

    A jaką śmietanę należy dodać? Kwaśną czy słodką?

  219. Justyna

    7 lat temu

    Pierniczki wyglądają cudownie, na pewno skorzystam 🙂

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Szczerze zachęcam, bo na prawdę warto 🙂
      Koniecznie daj znać jak upieczesz 🙂
      Pozdrawiam!

  220. Magdalena

    7 lat temu

    wyglądają idealnie:)

    • Beata

      4 lata temu

      Moje właśnie się pieką ciekawe co wyjdzie