Pączki pieczone

4.3/5 - (73 oceny)
Pączki pieczone to trochę takie puchate bułeczki, są bardzo delikatne i puszyste ?? Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowanie działa na ich korzyść ?. Z poniższego przepisu wychodzi około 13 pączków.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • budyń o dowolnym smaku
  • 350ml mleka do ugotowania budyniu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy.
  3. Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy podgrzane mleko z drożdżami, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta tworzymy kulę ( ciasto nie będzie bardzo zwarte, ale powinno bez problemu dać się uformować ) oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny.
  4. Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu.
  5. Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia. Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Pączki pieczone

Pączki pieczone to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pączki pieczone zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



22 komentarze

  1. Irena

    1 rok temu

    Super dietetyczne paczki ,dziękuję ❣️

  2. Asia

    6 lat temu

    Piekla Pani w termoobiwgu czy gora dol?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Asia, zawsze góra – dół 🙂
      Jeśli jest inaczej, piszę o tym 🙂

  3. Zasmakuj Kuchni

    6 lat temu

    Puchate i kuszące.

  4. monia

    7 lat temu

    jeszcze raz ja 🙂 teraz ze zdjęciem 😉

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Monia, Twoje pączki wyszły tak idealnie, że chyba nawet moje przed oprószeniem pudrem, nie były takie fajniutkie 🙂
      Pięknie zarumienione i widać, że się fajnie napuszyły 🙂
      Robiłaś z budyniem, czy kombinowałaś z nadzieniem ?

      • monia

        7 lat temu

        dziekuję 🙂 robiłam je pierwszy raz i smakują idealnie 🙂 robiłam z budyniem czekoladowym.Syn zachwycony że z czekoladą 😉 na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie raz dobre jako 2 śniadanie do szkoły np.

        • Niepieprz

          7 lat temu

          Świetny pomysł z tym 2 śniadaniem 😉
          Bardzo się cieszę, że pączki smakowały przede wszystkim Synkowi, bo jak dzieciom smakuje to już połowa sukcesu 😉 i dziękuję za zdjęcie 🙂

  5. Patrycja

    7 lat temu

    Pączki wyszły wyśmienite! W smaku wyszły pyszne, choć nie wyglądają tak jak twoje, to myślę że w smaku takie same ?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Patrycja, bardzo się cieszę, że pączki smakowały 🙂
      W tłusty czwartek nie może być inaczej, musi smakować 🙂
      Pozdrawiam :*

  6. monia

    7 lat temu

    robiłam dziś i tradycyjne i takie dla mnie pycha moze nie jak pączki bardziej niż bułeczki smakują ale dla mnie dużo smaczniejsze niż tradycyjne pączki 🙂

  7. Magda

    7 lat temu

    Robiłam wszystko według przepisu i wyszły zakalce. I na pewno nie przypominają pączków ze zdjęcia.

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Nie wiem co mogło pójść nie tak.
      Jeśli trzymałaś się przepisu, nie powinnaś uzyskać efektu zakalca.

  8. Paula

    7 lat temu

    A czy mozna ciasto pozostawic na noc i rano wypiec paczki ??

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Paula, niestety nie wiem jak zachowa się ciasto, nigdy nie trzymałam ciasta tak długo.

    • Małgosia

      7 lat temu

      Ja czasem robię różne wypieki z drożdżami i często zaczynam wieczorem a kończę rano. Ciasto na czas wyrośnięcia wstawiam do lodówki, wyrasta normalnie, tylko wolniej 😉

  9. Kasia

    7 lat temu

    Mam pytanie czy ciasto musi rosnąć dwie godziny czy wystarczy że podwoi swoją objętość?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Kasia, jeśli ciasto już podwoi swoją objętość, możesz się za nie zabierać 🙂

  10. PAULA

    7 lat temu

    A jakie są następnego dnia? I co zrobić żeby nie były suche?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Paula, jeśli zostaną Ci pączki, koniecznie przykryj je folią spożywczą, lub woreczkiem na noc.
      Wtedy następnego dnia pączki swoją konsystencją przypominają bardzo bułkę słodką 🙂
      Są mięciutkie i pyszne, ale już nie tak puszyste 🙂
      U mnie z wczoraj zostały 3 i zjedliśmy dziś po obiedzie, jako podwieczorek 🙂

  11. gin

    7 lat temu

    Dietetycznymi to nadal bym ich nie nazwała… 😉 Ale wyglądają tak smakowicie, że kto by się tam kaloriami przejmował…? 😉

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Za dużo tych kalorii nie ma, więc i czym przejmować się, też za bardzo nie ma 😉