Pączki pieczone

Pączki pieczone to trochę takie puchate bułeczki, są bardzo delikatne i puszyste ?? Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowanie działa na ich korzyść ?. Z poniższego przepisu wychodzi około 13 pączków.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • budyń o dowolnym smaku
  • 350ml mleka do ugotowania budyniu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy.
  3. Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy podgrzane mleko z drożdżami, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta tworzymy kulę ( ciasto nie będzie bardzo zwarte, ale powinno bez problemu dać się uformować ) oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny.
  4. Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu.
  5. Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia. Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu.
Pączki pieczone

Dodaj komentarz

21 komentarzy

  1. Asia

    8 lutego 2018 at 21:16

    Piekla Pani w termoobiwgu czy gora dol?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 lutego 2018 at 06:51

      Asia, zawsze góra – dół 🙂
      Jeśli jest inaczej, piszę o tym 🙂

      Odpowiedz
  2. Zasmakuj Kuchni

    2 lutego 2018 at 16:01

    Puchate i kuszące.

    Odpowiedz
  3. monia

    23 lutego 2017 at 14:29

    jeszcze raz ja 🙂 teraz ze zdjęciem 😉

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 lutego 2017 at 14:36

      Monia, Twoje pączki wyszły tak idealnie, że chyba nawet moje przed oprószeniem pudrem, nie były takie fajniutkie 🙂
      Pięknie zarumienione i widać, że się fajnie napuszyły 🙂
      Robiłaś z budyniem, czy kombinowałaś z nadzieniem ?

      Odpowiedz
      • monia

        23 lutego 2017 at 14:47

        dziekuję 🙂 robiłam je pierwszy raz i smakują idealnie 🙂 robiłam z budyniem czekoladowym.Syn zachwycony że z czekoladą 😉 na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie raz dobre jako 2 śniadanie do szkoły np.

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          23 lutego 2017 at 15:14

          Świetny pomysł z tym 2 śniadaniem 😉
          Bardzo się cieszę, że pączki smakowały przede wszystkim Synkowi, bo jak dzieciom smakuje to już połowa sukcesu 😉 i dziękuję za zdjęcie 🙂

          Odpowiedz
  4. Patrycja

    23 lutego 2017 at 14:06

    Pączki wyszły wyśmienite! W smaku wyszły pyszne, choć nie wyglądają tak jak twoje, to myślę że w smaku takie same ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 lutego 2017 at 14:41

      Patrycja, bardzo się cieszę, że pączki smakowały 🙂
      W tłusty czwartek nie może być inaczej, musi smakować 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  5. monia

    23 lutego 2017 at 13:39

    robiłam dziś i tradycyjne i takie dla mnie pycha moze nie jak pączki bardziej niż bułeczki smakują ale dla mnie dużo smaczniejsze niż tradycyjne pączki 🙂

    Odpowiedz
  6. Magda

    23 lutego 2017 at 13:19

    Robiłam wszystko według przepisu i wyszły zakalce. I na pewno nie przypominają pączków ze zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 lutego 2017 at 16:42

      Nie wiem co mogło pójść nie tak.
      Jeśli trzymałaś się przepisu, nie powinnaś uzyskać efektu zakalca.

      Odpowiedz
  7. Paula

    22 lutego 2017 at 15:47

    A czy mozna ciasto pozostawic na noc i rano wypiec paczki ??

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 lutego 2017 at 16:22

      Paula, niestety nie wiem jak zachowa się ciasto, nigdy nie trzymałam ciasta tak długo.

      Odpowiedz
    • Małgosia

      13 marca 2017 at 18:19

      Ja czasem robię różne wypieki z drożdżami i często zaczynam wieczorem a kończę rano. Ciasto na czas wyrośnięcia wstawiam do lodówki, wyrasta normalnie, tylko wolniej 😉

      Odpowiedz
  8. Kasia

    22 lutego 2017 at 08:50

    Mam pytanie czy ciasto musi rosnąć dwie godziny czy wystarczy że podwoi swoją objętość?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      22 lutego 2017 at 08:53

      Kasia, jeśli ciasto już podwoi swoją objętość, możesz się za nie zabierać 🙂

      Odpowiedz
  9. PAULA

    21 lutego 2017 at 17:02

    A jakie są następnego dnia? I co zrobić żeby nie były suche?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 lutego 2017 at 17:16

      Paula, jeśli zostaną Ci pączki, koniecznie przykryj je folią spożywczą, lub woreczkiem na noc.
      Wtedy następnego dnia pączki swoją konsystencją przypominają bardzo bułkę słodką 🙂
      Są mięciutkie i pyszne, ale już nie tak puszyste 🙂
      U mnie z wczoraj zostały 3 i zjedliśmy dziś po obiedzie, jako podwieczorek 🙂

      Odpowiedz
  10. gin

    20 lutego 2017 at 20:57

    Dietetycznymi to nadal bym ich nie nazwała… 😉 Ale wyglądają tak smakowicie, że kto by się tam kaloriami przejmował…? 😉

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      20 lutego 2017 at 21:12

      Za dużo tych kalorii nie ma, więc i czym przejmować się, też za bardzo nie ma 😉

      Odpowiedz

Pączki pieczone

Pączki pieczone to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pączki pieczone zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.