Musztarda domowa

Niedługo lato, a jak lato to grille, pikniki i inne imprezy na świeżym powietrzu :) Musztarda idealna do kiełbasy z grilla. U mnie musi być obowiązkowo, przy boku ketchupu ;) Polecam Wam stworzenie własnej, domowej musztardy. Przygotowanie jej, jest tak banalne, że każdy powinien choć raz, zrobić sobie w domu :)

Składniki:

  • 6 łyżek gorczycy białej
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 8-9 łyżek wody
  • odrobina soli ( na czubku łyżeczki )
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Gorczycę zalewamy 3 łyżkami octu i 4 łyżkami wody. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
  2. Namoczoną i napęczniałą przez całą noc gorczycę, miksujemy blenderem, dodając po łyżce wody, do uzyskania gładkiej masy/oczekiwanej przez nas konsystencji musztardy.
  3. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Tagi:

Powiązane przepisy

Musztarda domowa

Dodaj komentarz

2 komentarze

  1. Angelina

    13 marca 2014 at 17:22

    na pewno będzie zdrowsza niż sklepowa 😉

    Odpowiedz
  2. Kuchnia u Krysi

    6 marca 2014 at 12:13

    Fantastyczny przepis. Spróbuję bardzo chętnie, bo mnie zaintrygował Świetnie wygląda i pewnie smakuje :))

    Odpowiedz

Musztarda domowa

Musztarda domowa to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Musztarda domowa zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.