Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki, z dodatkiem mąki kukurydzianej, która zdecydowanie podbija strukturę ciastek i ułatwia pracę z samym ciastem, podczas wyciskania ciasteczek. Przepis na ciasteczka znalazłam u niezawodnej Doroty z bloga mojewypieki.com.

Składniki:

  • 230g miękkiego masła
  • 0.5 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka świeżo otartej skórki pomarańczowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem,na jasną masę. Cały czas miksując, dodajemy do maślanej masy jajko, żółtko, otartą skórkę pomarańczy i obie mąki. Miksujemy ciasto jeszcze przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników w jednolite ciasto.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st.
    Ciasto partiami przekładamy do maszynki do ciastek. Bezpośrednio na blachę, lub na papier do pieczenia, wyciskamy ciastka o dowolnych kształtach. Pieczemy ciasteczka przez mniej więcej 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st.

 

Powiązane przepisy

Kruche ciasteczka z maszynki

Dodaj komentarz

1 Comment

  1. Asia

    27 września 2019 at 13:25

    najlepsze takie domowe

    Odpowiedz

Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kruche ciasteczka z maszynki zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.