Kompot z rabarbaru

5/5 - (50 ocen)
Kompot z rabarbaru to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar.

Składniki:

  • 1,5 litra gorącej wody
  • 800g rabarbaru
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki.
  2. Wrzucamy je do głębokiego garnka, z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.
  3. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut.
  4. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka.
  5. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kompot z rabarbaru zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Mama Urwisa

    7 lat temu

    Już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio piłam 🙂

  2. kuchennyvira

    7 lat temu

    Uwielbiam rabarbar, aż żal, że lato się kończy i nie będzie można go dorwać, na moim blogu zrobiłem kiedyś z rabarbaru pyszny likier.

  3. Anonim

    7 lat temu

    Uwielbiam taki kompot, czasem dodaje też trochę truskawek jeśli akurat mam.

  4. Włoski w domu

    7 lat temu

    No w końcu zaczął się sezon na mój kochany kwaśny rabarbar:) Na pewno użyję inspiracji!!! 😛