Kartacze z mięsem

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1kg surowych ziemniaków (startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane)
  • 400g ugotowanych ziemniaków (dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Farsz:
  2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.
  3. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.

Powiązane przepisy

Kartacze z mięsem

Dodaj komentarz

7 komentarzy

  1. perelka

    14 marca 2016 at 17:02

    kartacze sa pyszne.Robilam z przepisu.Polecam:)

    Odpowiedz
  2. mjr rez

    6 maja 2014 at 19:41

    Wiele razy robiłem kartacze. Daję różne proporcje ziemniaków gotowanych do surowych, wiele też zależy od nich samych. Farsz też różnie, raz kiełbasa krojona w kostkę duszona nie za mocno razem z cebulą na patelni (bez solenia, tylko przyprawy wyostrzające), raz mięso mielone mieszane (wieprzowo-indycze) surowe, raz robiłem z mielonym mięsem surowym wieprzowo-wołowym. Ciasto zawsze wyjdzie inne, czasami trzeba dodać mąki ziemniaczanej, żeby się przy gotowaniu nie rozwalały, czasami po gotowaniu są mocne i sprężyste. Generalnie robi się to dość prosto, nie ma żadnej filozofii, ani niuansów. Zawsze robię dużo, wychodzi mi około dwudziestu porządnych, jak pięść. Do nich obowiązkowo smażony boczek wędzony w kostkę z cebulą, pasuje wtedy do nich też śmietana, którą się je polewa na talerzu. Jako farsz można też robić różne eksperymenty, np. kasza gryczana z białym serem, itd.. Kartacze dają dużo możliwości do eksperymentowania, kombinować można za równo z ciastem, jak i z wkładem do nich.

    Odpowiedz
  3. Mzuzu

    2 kwietnia 2014 at 13:13

    Jako farsz najlepiej dać łopatkę z boczkiem w stosunku 2:1. Znam to dobrze bo korzenie moje są na Suwalszczyźnie. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Tomek Kurasz

    17 stycznia 2014 at 12:51

    Czytam ten blog od jakiegoś czasu i nauczyłem się co nieco przygotowywać – przedtem nic. Dzięki

    Odpowiedz
  5. Marta

    15 stycznia 2014 at 20:18

    czyja to taka duża porcja ? 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      16 stycznia 2014 at 08:37

      Są tak sycące, że połowę tej porcji zjada się z ledwością 🙂

      Odpowiedz

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kartacze z mięsem zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.