Grochówka na wędzonce
Oceń ten przepis

Grochówka na wędzonce

Składniki:

  • kości wędzone
  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 2 kiełbasy wędzone
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • vegeta
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut.
  2. Zbieramy ewentualne szumowiny, który powstały.
  3. Wrzucamy groch, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy około godziny ( do miękkości grochu ), po tym czasie dodajemy warzywa razem z ziemniakami. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
  4. Kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę i na sam koniec, na dosłownie kilka sekund przed zdjęciem patelni z ognia, wrzucamy ząbek czosnku.
  5. Całą zawartość patelni przekładamy do naszej zupy.
  6. Kiedy uzyskamy oczekiwaną przez nas miękkość ziemniaków i reszty warzyw, wyłączamy zupę. Przyprawiamy majerankiem.
  7. Jeżeli chcemy uzyskać fajną, gęstą grochówkę, wyciągamy trochę grochu z zupy i miksujemy blenderem. Zmiksowany groch mieszamy z odrobiną zupy żeby łatwiej było nam przelać go z powrotem do garnka.
  8. Im bardziej chcemy mieć gęstą zupę, tym więcej miksujemy grochu.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.