Granola piernikowa

Granola piernikowa to pomysł na chrupiące śniadanie o zapachu i aromacie świąt :) Chrupiące muesli wzbogacone przyprawą do piernika to również świetny pomysł na wyjątkowy prezent dla bliskich.

Składniki:

  • 2.5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 0.5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0.5 szklanki pestek dyni
  • 0.5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0.5 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki jagód goji
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 5 łyżek płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy włoskie, wiórki, pestki dynii, siemię, słonecznik, oraz jagody goji.
  2. W kubeczku łączymy ze sobą sok z pomarańczy, otartą skórkę, miód, cynamon i przyprawę do piernika, przelewamy do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  3. Tak przygotowaną granolę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, mieszając w trakcie 2 razy.
  4. Upieczoną granolę wyciągamy z piekarnika, studzimy i teraz dopiero dodajemy do niej suszoną żurawinę, oraz rodzynki. Mieszamy całość i przekładamy do szklanego pojemnika, gdzie przechowywać możemy granolę nawet do kilku miesięcy.

Granola piernikowa

Granola piernikowa to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Granola piernikowa zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.