Francuskie rożki z jabłkami
4.5 (90%) 54 ocen

Francuskie rożki z jabłkami

Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub kiedy do moich drzwi zbliżają się goście, a kuchnia świeci pustkami, jeśli chodzi o słodycze, dlatego zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie. Nie wymaga ono szybkiego przygotowania, może długo poleżeć, a ja jestem spokojniejsza ;)
Dzisiejsze rożki przygotowałam z jabłkami i tu polecam jakąś twardszą odmianę jabłek, rodzynkami i orzeszkami, ale równie dobrze, możemy zrobić je z budyniem, z białym serem, lub też z innymi owocami, które akurat mamy pod ręką.

Z poniższego przepisu, wychodzi 6 średniej wielkości rożków.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzeszków arachidowych
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  3. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty o boku 11cm, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  4. Na każdy kwadrat nakładamy porcję jabłek, składamy na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkątów. Dociskamy brzegi widelcem.
  5. Tak przygotowane rożki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy rożek roztrzepanym jajkiem, obsypujemy orzeszkami.
  6. Blachę z rożkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia się rożków.
  7. Upieczone od razu wyciągamy z piekarnika.

Dodaj komentarz

Francuskie rożki z jabłkami

Francuskie rożki z jabłkami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Francuskie rożki z jabłkami zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.