Flaczki wołowe

Składniki na flaczki:

  • 900g krojonych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka ( korzeń )
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • przyprawa do flaków
  • majeranek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • szczypta papryki mielonej ostrej, sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Flaczki zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwa razy.
  2. Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.
  4. Do zupy wsypujemy przyprawę do flaków, dalej gotując. Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę. Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną ( ewentualnie maggi, lub jarzynką ). Dodajemy majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.
Tagi:

Powiązane przepisy

Flaczki wołowe

Dodaj komentarz

BRAK KOMENTARZY

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Flaczki wołowe zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.