Fit batoniki z gryki
Oceń ten przepis

Fit batoniki z gryki

Zdrowe, lekkie i nie za słodkie batoniki z gryki ekspandowanej. Zachęcam do wypróbowania i w razie zachcianki na słodycze, sięgnąć właśnie po taką zdrowszą wersję :) Przepis od Ilony z bloga mniumniu.com, z drobnymi moimi zmianami 😘 Z poniższego przepisu, wychodzi 6 batoników.

Składniki:

  • 1 szklanka gryki ekspandowanej
  • 0,5 szklanki daktyli
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • na polewę:

  • 100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie, wylewamy z daktyli większość wody i rozdrabniamy je na gładką masę z odrobiną wody, w której się moczyły.
  2. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. grykę, mus z daktyli, orzeszki i masło orzechowe, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, formujemy z masy batoniki, długości mniej więcej 8-9cm. Uformowane wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie kiedy batoniki się chłodzą, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Batoniki wyciągamy z lodówki, oblewamy obficie czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. gość

    16 czerwca 2018 at 17:01

    da się bez daktyli ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      17 czerwca 2018 at 09:09

      Daktyle są tutaj jednym z głównych składników, ciężko będzie zastąpić je czymś, co da podobny efekt i konsystencję.

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.