Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Kokosowe ciasto bez pieczenia

4.3 / 5 ( 62 ocen )
50.75k
21
356
Drukuj
Ciasto bez pieczenia. Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem. Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser :) Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm.

Składniki:

Masa:
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego
  • 500ml mleka
  • 250g miękkiego masła
  • 150g wiórków kokosowych
  • 50g białej czekolady
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta
  • około 200g herbatników kakaowych
  • 250g dżemu ( malinowy, wiśniowy, lub porzeczkowy )

Przygotowanie:

  1. Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.
  4. Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy warstwę dżemu. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Kokosowe ciasto bez pieczenia

Kokosowe ciasto bez pieczenia to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kokosowe ciasto bez pieczenia zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



21 komentarzy

  1. ela

    4 lata temu

    Margaryna Kasia może być czy musi być prawdziwe masło ??

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Ela, jak najbardziej Kasia może być 🙂

      Opowiedz
  2. pati

    4 lata temu

    jaka wielkość blachy?? 😉

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Pati, blacha o wymiarach 21x21cm 🙂

      Opowiedz
  3. pati

    4 lata temu

    Witam a czy zwykłe herbatniki mogą też być?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Pati, jak najbardziej mogą być 🙂
      Ja niedawno robiłam to ciasto właśnie też ze zwykłymi herbatnikami 🙂

      Opowiedz
  4. Anonim

    4 lata temu

    Czy budyń może być z torebki ?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Może być, ale dobrze zrobić dość gęsty 🙂

      Opowiedz
  5. Kasia

    4 lata temu

    To jest najlepsze ciasto jakie jadlam! Wszystkim polecam

    Opowiedz
  6. Anonim

    4 lata temu

    A jakby smakowało gdybym zamiast herbatników dodała krakersy solone?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Myślę, że smak będzie ciekawy 🙂 Znane ciasto Rafaello też robi się na słonych krakersach i smakuje wybornie 🙂
      Koniecznie daj znać po zrobieniu jak smakuje 🙂

      Opowiedz
  7. Pan Deserek :)

    4 lata temu

    Ciasto wygląda fantastycznie, a przepis jest bardzo prosty i bez pieczenia – takie przepisy lubię najbardziej 😉

    Opowiedz
  8. łakomczuch

    4 lata temu

    super ciacho 🙂

    Opowiedz
  9. łakomczuch :-)

    4 lata temu

    a jakie te herbatniki były by najlepsze jakie używacie 🙂

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Łakomczuszku, zwykłe herbatniki kakaowe, typu Petit Beurre 🙂

      Opowiedz
  10. Kami

    4 lata temu

    Super,szybki przepis. Dzisiaj już wiem co zrobię rodzince na deser:) A jak tylko wyjdzie prześle zdjęcie:)

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Czekam na zdjęcie 🙂

      Opowiedz
  11. kawi

    4 lata temu

    Cudo! Istnieje możliwość zrobienia wersji bez laktozy? Główni chodzi mi o masło. Mogę je zastąpić np. olejem kokosowym?

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Możesz dać masło roślinne, lub zrobić krem na bazie kremówki i żelatyny, zamiast budyniu i masła 🙂

      Opowiedz
  12. Kurs języka niemieckiego

    5 lat temu

    Przepięknie wygląda! 🙂 Szkoda tylko, że jest tak kaloryczne 😉

    Opowiedz
    • Niepieprz

      4 lata temu

      Takie kalorie to czysta przyjemność 😉

      Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI