Botwinka przepis
Oceń ten przepis

Botwinka przepis

Przepis na zupę z botwinki - najlepsza wiosenna zupa jaką znam i jaką przyszło mi robić :) Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczna. W moim domu uwielbiana przez wszystkich i ciągle pożądana :)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki ( jeśli mają małe buraczki to opcjonalnie dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane )
  • 1,5l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
  • marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny, lub łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietanka 30%
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Bulion zagotowujemy.
  2. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku.
  3. Botwinkę razem z buraczkami myjemy i siekamy w paski, marchewkę i cebulę kroimy lub kostkę.
  4. Na patelni, na łyżce masła podsmażamy kilka minut pokrojoną marchewkę z cebulą.
  5. Do gotującego się bulionu, wrzucamy botwinkę i podsmażoną cebulę z marchewką.
  6. Jeżeli dodajemy do zupy ugotowanego, lub kiszonego buraka, to robimy to również teraz, dorzucamy pokrojonego w paseczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Zupę gotujemy przez chwilę doprawiając cukrem, sokiem z cytryny i śmietanką.
  8. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i opcjonalnie świeżym koperkiem, lub szczypiorkiem.
  9. Można również podawać z ugotowanymi wcześniej młodymi ziemniakami ( ja osobiście uwielbiam ich dodatek ).
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Fiminia

    14 czerwca 2016 at 17:13

    Dobre na wiosenne dni 🙂

    Odpowiedz
  2. Futka

    16 marca 2016 at 22:02

    Cudowna zupka – uwielbiam botwinkę <3

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      27 marca 2016 at 13:14

      Dziękuję Futka 🙂 Botwinka ma w sobie to coś, co sprawia, że wszyscy ją uwielbiamy 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.