Barszcz biały
Oceń ten przepis

Barszcz biały

Barszcz biały na białej kiełbasie i wędzonce. Podany z jajkiem :) Wersji tej zupy jest baaardzo dużo. Każdy gotuje według własnych smaków, przyzwyczajeń i upodobań, dlatego barszcz barszczowi nie równy :) U każdego smakuje inaczej. Mój jest delikatny, o lekko kremowej konsystencji.

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy
  • kawałek wędzonki ( u mnie kość )
  • zakwas na barszcz ( domowej roboty, w butelce, lub z torebki )
  • 2 marchewki
  • około 4 większe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3 kulki ziela angielskiego i liści laurowych
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół, lub ćwiartki ( dowolnie ).
  2. Do garnka wkładamy białą kiełbasę ( pokrojoną w kawałki, lub w całości ) i wędzonkę.
  3. Gotujemy, do momentu gdy pojawią się szumowiny, które zbieramy łyżką.
  4. Dodajemy ziele angielskie, liście, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, marchewkę pokrojoną w półplasterki i ziemniaki w kostkę.
  5. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, chrzanem i majerankiem.
  6. Ja białą kiełbasę wyciągam z zupy, kroję w grubsze plastry, podsmażam na odrobinie oleju i z powrotem wrzucam do garnka, ale to już jak kto uważa.
Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.