Zupa z dyni

5
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Zupa z dyni to propozycja, która obowiązkowo pojawia się na moim stole już wczesną jesienią
Kiedy sklepowe półki uginają się pod ogromną ilością pięknych i krągłych dyń, grzechem byłoby nie skorzystać
Zupa to jeden z łatwiejszych przepisów z wykorzystaniem dyni w sezonie, dlatego jeśli do tej pory nie używaliście jej w kuchni, warto zacząć właśnie od tej propozycji

– Justyna

Składniki:

  • 0,5kg dyni

  • 2-3 duże ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 1 mały por ( biała część )

  • 3 ząbki czosnku

  • 100ml śmietanki 30%

  • 2 litry bulionu

  • 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

  • Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę, lub ścieramy na drobnych oczkach.

  • Na odrobinie oliwy, podsmażamy wszystkie warzywa przez około 5 minut.

  • Po 5 minutach zalewamy przesmażoną zawartość garnka bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, gotujemy do miękkości.

  • Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *