Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

4.5/5 - (50 ocen)

Składniki:

  • około 7 większych ziemniaków
  • 400g mięsa mielonego
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka ziół prowansalskich
  • ser żółty do posypania ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, nie obierać ( chyba że ktoś nie lubi w łupinach, to może ) i podgotować z 10-15 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie za bardzo, bo będą się rozpadały.
  2. W tym czasie gdy ziemniaki się gotują, szykujemy mięso.
  3. Przekładamy mięso do miski, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Łączymy ze sobą wszystko.
  4. Podgotowane i lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ łyżeczką, lub małym nożem, zostawiając około centymetrową warstwę przy skórce.
  5. Wydrążony miąższ łączymy z mięsem mielonym ( rozdrabniając widelcem, lub blenderem ) i całą masą mięsno-ziemniaczaną nadziewamy ziemniaki, nakładając farsz w miejsca, które wydrążaliśmy.
  6. Napełnione ziemniaki posypujemy startym serem żółtym i układamy na blachę, lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Niepieprz

    9 lat temu

    Mięso nie musi być podsmażone 🙂
    Dojdzie w piekarniku przez 30 min., a dzięki temu, że nie jest wcześniej podsmażane, będzie soczyste i smaczne 🙂

  2. Anonim

    9 lat temu

    Mięso nie musi być podsmazone?

  3. Cela

    9 lat temu

    Pyszne , palce lizać.Polecam do tego sałatkę.(mix sałatkowy z roszpunką + pomidory 'ogórek zielony,papryka + sos paprykowo-ziołowy z dodatkiem octu,oliwy i miodu).

  4. Kubuś Mielcarz

    10 lat temu

    Pychota! fajny pomysł na danie dla większej ilości gości. Łatwe w przygotowaniu a efektowne 😀