Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

BRAK
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

– Justyna

Składniki:

  • około 7 większych ziemniaków

  • 400g mięsa mielonego

  • 4 pieczarki

  • 1 cebula

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka ziół prowansalskich

  • ser żółty do posypania ziemniaków

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyć, nie obierać ( chyba że ktoś nie lubi w łupinach, to może ) i podgotować z 10-15 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie za bardzo, bo będą się rozpadały.

  • W tym czasie gdy ziemniaki się gotują, szykujemy mięso.

  • Przekładamy mięso do miski, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Łączymy ze sobą wszystko.

  • Podgotowane i lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ łyżeczką, lub małym nożem, zostawiając około centymetrową warstwę przy skórce.

  • Wydrążony miąższ łączymy z mięsem mielonym ( rozdrabniając widelcem, lub blenderem ) i całą masą mięsno-ziemniaczaną nadziewamy ziemniaki, nakładając farsz w miejsca, które wydrążaliśmy.

  • Napełnione ziemniaki posypujemy startym serem żółtym i układamy na blachę, lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.

4 komentarze
  1. Pyszne , palce lizać.Polecam do tego sałatkę.(mix sałatkowy z roszpunką + pomidory ‚ogórek zielony,papryka + sos paprykowo-ziołowy z dodatkiem octu,oliwy i miodu).

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *