Zapiekanki z bagietki
Chrupiące, smaczne i aromatyczne zapiekanki z bagietki, z salami i pieczarkami.
Idealna, szybka przekąska na imprezę, czy na kolację.
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami.
Składniki:
-
1 krótka, świeża bagietka
-
5 plastrów salami
-
4 średnie pieczarki
-
duża garść tartego sera żółtego
-
1 cebula
-
pół pęczka posiekanego, świeżego szczypiorku
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, salami kroimy w paseczki, a pieczarki ścieramy na drobnych oczkach.
Wszystko podsmażamy, przyprawiając do smaku.
Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy je bardzo cienką warstwą masła, posypujemy połową sera żółtego, układamy podsmażone salami, pieczarki i cebulę, następnie wykładamy posiekany szczypior i obsypujemy wierzch bagietek resztą sera żółtego.
Tak przygotowane bagietki wkładamy do nagrzanego do 100st. piekarnika i pieczemy do momentu roztopienia się sera żółtego.
Zapiekanki podajemy gorące.