Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

5
Ocena
50 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pomysł na zastąpienie zwykłych, tłuczonych ziemniaków do obiadu.
Dzisiejsza zapiekanka nie dość, że smakuje bardzo dobrze, to zachwyca też swoim wyglądem.
Idealna na rodzinne obiady, lub imprezę. Goście będą zachwyceni – gwarantuję

– Justyna

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 5 większych ziemniaków

  • szklanka mleka

  • 1 jajko

  • plastry boczku na spód( opcjonalnie )

  • 100g serka topionego

  • łyżeczka: czosnku suszonego, ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki: soli

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cukinię kroimy w grubsze plastry ( jak ziemniaki ).

  • Plastry boczku układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( chodzi o to by oddawał swój aromat podczas pieczenia i przechodził do całej potrawy ).

  • Ziemniaki i cukinię układamy naprzemiennie w naczyniu ( jak na zdjęciu ), posypujemy z wierzchu szczyptą soli i czosnku suszonego.

  • Z mleka, serka, jajka i przypraw robimy jednolity sos ( można zrobić to w garnuszku, by serek łatwiej się rozpuścił ), którym polewamy ziemniaki i cukinię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy do miękkości ziemniaków.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.