Zakwas owsiany na żur

4.9/5 - (53 oceny)
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie. Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście do najbliższego sklepu, mając do tego w gratisie pewność, że jecie zdrowo i bez chemii :)

Składniki:

  • 700ml letniej wody
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty

Przygotowanie:

  1. Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryte gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni.
  2. Zakwas mieszamy raz dziennie.
  3. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi

Zakwas owsiany na żur

Zakwas owsiany na żur to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Zakwas owsiany na żur zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Paula99

    7 lat temu

    Dzięki wielkie za ten przepis, tego szukałam 🙂