Zakwas owsiany na żur
Oceń ten przepis

Zakwas owsiany na żur

Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie. Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście do najbliższego sklepu, mając do tego w gratisie pewność, że jecie zdrowo i bez chemii :)

Składniki:

  • 700ml letniej wody
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty

Przygotowanie:

  1. Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu.
  2. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni.
  3. Zakwas mieszamy raz dziennie.
  4. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Paula99

    10 czerwca 2017 at 17:48

    Dzięki wielkie za ten przepis, tego szukałam 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.