Zakwas na barszcz czerwony

BRAK
Ocena
10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama
Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy

– Justyna

Składniki:

  • 0,6kg buraków

  • 6 ząbków czosnku

  • 400ml letniej, przegotowanej wody

  • 5 liści laurowych

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • kilka ziarenek pieprzu

  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą.

  • Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy… aż do wyczerpania składników.

  • Zawartość słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki .

  • Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni.

  • Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu.

  • Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz TUTAJ.

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *