Zakwas na barszcz czerwony

zakwas-na-barszcz-czerwony-przepis zakwas-na-barszcz-czerwony-przepis
Czas przygotowania: 10 minut

Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama :) Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy :)

Składniki na zakwas:

  • 0,6kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 400ml letniej, przegotowanej wody
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie zakwasu:

  1. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą.

  2. Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy... aż do wyczerpania składników.

  3. Zawartość słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki .

  4. Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu.

    Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz
    TUTAJ
    .

Podobne przepisy

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:

Autor:
zakwas na barszcz, zakwas z buraków, zakwas buraczany, jak zrobić zakwas na barszcz czerwony
dziękujemy