Tort Red Velvet

5/5 - (53 oceny)
Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie :)  Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jaj w temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina czerwonego barwnika

Krem:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 375g mascarpone
  • 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Pozostałe:

  • około 300g posiekanych orzechów arachidowych

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego.
  3. Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt.
  4. Przelewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty.

Krem:

  1. Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania. W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując je przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  2. Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową.
  3. Masę dzielimy na 4 równe części. Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu. Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę.
  4. Boki schłodzonego tortu obsypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy różyczkami za pomocą szprycy, wsypując pomiędzy orzeszki.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Tort Red Velvet

Tort Red Velvet to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Tort Red Velvet zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Maciek

    6 lat temu

    Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
    Będzie trzeba się za niego zabrać 🙂 mniam mniam

    Pozdrawiam
    Maciek