Tort Red Velvet

BRAK
Ocena
3 godziny
Czas przygotowania
Justyna

Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową.
Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie

Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków

– Justyna

Składniki:

  • Biszkopt:

  • 7 jaj w temp. pokojowej

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • odrobina czerwonego barwnika

  • Krem:

  • 500ml śmietanki 36%

  • 375g mascarpone

  • 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „

  • 1 szklanka cukru pudru

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego

  • Pozostałe:

  • około 300g posiekanych orzechów arachidowych

Przygotowanie:

  • Biszkopt:

  • Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia.

  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

  • Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego.

  • Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt.

  • Przelewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka.

  • Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty.

  • Krem:

  • Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania.

  • W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując je przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  • Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową.

  • Masę dzielimy na 4 równe części.

  • Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu.

  • Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę.

  • Boki schłodzonego tortu obsypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy różyczkami za pomocą szprycy, wsypując pomiędzy orzeszki.

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.