Tęczowy tort – przepis

BRAK
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Tęczowy tort za każdym razem robi ogromne wrażenie na dzieciach. Jest obłędny zarówno jeśli chodzi o wygląd, jak i smak.

– Justyna

Składniki:

  • 520g masła

  • 300g cukru

  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

  • 9 jajek

  • 430g mąki pszennej

  • 173g mąki ziemniaczanej

  • 9 łyżeczek proszku do pieczenia

  • 9 łyżeczek mleka

  • Krem:

  • 800g serka ” Mój Ulubiony ”

  • 800g śmietanki 30%

  • 5 łyżek cukru pudru

  • Dodatkowo:

  • barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, różowy.

Przygotowanie:

  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy kolejno po jednym jajku.

  • Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem, dodajemy stopniowo do ciasta.

  • Ciasto dzielimy na 6 równych części. ( polecam zważyć całe ciasto i podzielić je przez 6, wtedy będziecie mieli pewność, że każdy blat będzie taki sam, a w tym torcie to dość istotne ). Każdą część ciasta przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy do każdej odrobinę konkretnego barwnika, mieszamy dokładnie, do uzyskania oczekiwanego koloru.

  • Jeśli dysponujecie więcej niż jedną tortownicą, przelejcie do nich każdy kolor osobo i pieczcie na raz tyle, na ile pozwala Wam miejsce w piekarniku. Jeśli jednak tak jak ja, posiadacie tylko jedną tortownicę o takiej średnicy, lub nie macie miejsca w piekarniku, by włożyć kilka na raz, pieczcie każdy blat tortu osobno, po kolei, zaczynając od fioletowego.

  • Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 20 minut. Upieczony blat ciasta wyciągamy z tortownicy, odkładamy do ostygnięcia, do tortownicy wkładamy nowy papier i postępujemy jak wcześniej, do upieczenia wszystkich kolorów blatów.

  • W międzyczasie kiedy wszystkie blaty stygną, przygotowujemy krem.

  • Śmietankę ubijamy na sztywno, a serek ucieramy chwilę z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy ze sobą serek z ubitą kremówką i tak jak wcześniej w przypadku ciasta, dzielimy krem mając dwie możliwości.

  • Jeśli tort chcecie obłożyć masą cukrową, krem dzielimy na 5 równych części, nie smarujemy wierzchu i boków.

  • Jeśli tort ozdabiać będziecie dowolnym kremem, lub nie będziecie specjalnie ozdabiać, krem dzielimy na 7 części ( 5 pomiędzy blaty, a pozostałe 2 części kremu, na wierzch i boki tortu ). Przed podaniem, chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.

Przepis na tort znalazłam na stronie domowe-wypieki.
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *