Szynka pieczona
Oceń ten przepis

Szynka pieczona

Szynka idealna! Bardzo soczysta w środku, a z zewnątrz upieczona, delikatna i mocno przyprawiona skórka. Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy boku ziemniaków, lub innych dodatków. Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :)

Składniki:

  • szynka bez kości ( moja miała 1,800kg )
  • Marynata:
  • 2 litry wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli peklowej
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Przyprawy:
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej czerwonej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Garnek z mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając mięso.
  2. Po 5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy i nacieramy przyprawami. W tym momencie możemy też obwiązać szynkę sznurkiem, ale nie jest to konieczne. Przyprawione wkładamy na godzinkę do lodówki. Po godzinie szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z czosnkiem i liśćmi z marynaty.
  3. Mięso wkładamy do nagrzanego, do 170st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży mięso. W moim przypadku szynka piekła się 2 godziny i na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. mmm

    22 kwietnia 2015 at 00:26

    ok smakuje ? 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.