Szybkie placuszki na jogurcie

Szybkie placuszki na jogurcie

Placuszki na jogurcie są delikatne, lekko słodkie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka cukru pudru + opcjonalnie łyżeczkę do oprószenia usmażonych już placków
  • 1 jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na placuszki, mieszamy ze sobą w misce.
  2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła, lub oleju, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
  3. Usmażone, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

47 komentarzy

  1. Mami

    7 lipca 2019 at 18:26

    Zrobilam dzisiaj z borowkami dla synka. przepyszne i takie fajne lekkie,puszyste

    Odpowiedz
  2. Grazyna

    20 października 2018 at 15:50

    Super placuszki,często je robię. Ten przepis odpowiada mi.

    Odpowiedz
  3. Janusz

    29 sierpnia 2018 at 11:07

    Bardzo fajne placuszki, moje dzieci chętnie takie zjadają

    Odpowiedz
  4. Podnośnik samochodowy automat

    18 sierpnia 2018 at 15:19

    Są pyszne

    Odpowiedz
  5. Kasia

    7 marca 2018 at 16:24

    Placuszki wyszły przepyszne! Bardzo lekkie i puszyste 😊 ja dodałam jeszcze troszkę cynamonu 🤗

    Odpowiedz
  6. Gonia

    17 lutego 2018 at 17:21

    Właśnie się smażą😁

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      17 lutego 2018 at 17:50

      Gonia 😵😵😵 ale pięknie wyglądają !!
      Narobiłaś mi smaka i czuję, że skończy się to zaraz przy patelni 😜
      Ależ cudowne 😍😘

      Odpowiedz
  7. Anna

    11 listopada 2017 at 07:50

    Czy zamiast jogurtu może być gęsta śmietana?

    Odpowiedz
  8. Grażynka

    15 października 2017 at 17:18

    Jaki jogurt? Naturalny? :))

    Odpowiedz
  9. Anonim

    27 września 2017 at 10:46

    Właśnie zrobiłam z dwóch porcjii.Pyyycha.Dodałam suszonej żurawiny

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      27 września 2017 at 20:46

      Fantastycznie :*
      Bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  10. Anonim

    10 września 2017 at 15:38

    Super przed chwilą zrobiłam…po lalam że zmiksowanym bananem i truskawka super. Tyłka zwykłą mąkę zastąpiłam pelno ziarnista trochę bardziej fit 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      10 września 2017 at 20:40

      Super 🙂
      Bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  11. Joanna

    7 września 2017 at 17:08

    A gryczane też wyjdą? Mąka kokosowa też da radę?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 września 2017 at 18:49

      Joanna, myślę, że z mąką kokosową będą pyszne 🙂

      Odpowiedz
  12. Kaśka

    25 lipca 2017 at 17:46

    Zrobiłam potrójną porcję ledwo co mogłam spróbować.polecam

    Odpowiedz
  13. Monika

    11 lipca 2017 at 21:53

    Placki same w sobie smaczne, jednak w wersji składniki x2 o wiele lepsze , bo można zrobić grubsze 🙂 wyszło mi 8

    Odpowiedz
  14. Sylwia

    9 lipca 2017 at 16:16

    Rewelacyjne. Puszyste rozplywaja się w ustach.

    Odpowiedz
  15. Anonim

    16 maja 2017 at 19:58

    Z takiego przepisu ile wychodzi placuszków ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      16 maja 2017 at 21:42

      Tak jak napisałam, z przepisu wychodzi tylko około 6 placków 🙂
      Jest to przepis na 1 osobę 🙂

      Odpowiedz
  16. Krystyna

    15 marca 2017 at 10:59

    Są pyszne. Ja dodałam starte jabłko, zmieniły smak na trochę kwaskowaty i też są wspaniałe. Polecam

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      15 marca 2017 at 11:03

      Krystyna, super pomysł z dodatkiem startego jabłka 🙂
      Bardzo się cieszę, że placuszki się sprawdziły 😉

      Odpowiedz
  17. Magda

    7 lutego 2017 at 09:34

    Pyszne, delikatne placuszki ?.
    Super przepis! Dziękuje za szybkie śniadanko ???

    Odpowiedz
  18. Anonim

    28 stycznia 2017 at 23:54

    A gdzie jabłka?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      29 stycznia 2017 at 09:51

      Zapewne w sklepie Anonimie, tam gdzie ich miejsce 😀

      Odpowiedz
  19. Anonim

    28 stycznia 2017 at 08:47

    Jestem zaskoczona, są pyszne!!! 🙂

    Odpowiedz
  20. Andzia

    27 sierpnia 2016 at 17:02

    Bez cytryny mogą byc?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 sierpnia 2016 at 09:54

      Andzia, pewnie że mogą być bez cytryny 🙂

      Odpowiedz
  21. Annia

    8 sierpnia 2016 at 21:02

    Witam moje tez wyszly surowe w srodku ,musialam je mocno podpiec zeby byly dobre,i pija duzo oleju

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      9 sierpnia 2016 at 10:32

      Annia, być może smażyłaś je na zbyt dużym ogniu? Prawdopodobieństwo usmażenia tych akurat placków ” na surowo ” jest takie jak przy smażeniu naleśników – niemożliwe 🙂
      Znalazłam zdjęcie placków od środka, tak właśnie powinny wyglądać – puszyste 🙂

      Odpowiedz
  22. Patrycja

    14 czerwca 2016 at 16:34

    Super! 🙂

    Odpowiedz
  23. Iga

    14 czerwca 2016 at 12:57

    te placuszki wyglądają pysznie! w te gorące dni nie bardzo chce mi sie jeść mięso, dlatego taki obiad w stylu baru mlecznego jest jak najbardziej na plus 🙂

    Odpowiedz
  24. Paulina

    1 czerwca 2016 at 09:11

    A jakie one mają być w środku ?mokre bo takie mi wyszły?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      1 czerwca 2016 at 18:42

      Paulina, w środku są puszyste i lekkie. Nie bardzo rozumiem, co znaczy że wyszły mokre 🙂

      Odpowiedz
  25. Angelika

    30 maja 2016 at 19:15

    Placki są BOSKIE 🙂 Nie za słodkie, lekkie i można je podać na milion sposobów 🙂 Polecam gorąco <3

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 maja 2016 at 19:21

      Angelika, wyszły Ci wspaniale 🙂 Cieszę się, że smakowały 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  26. Ola

    26 maja 2016 at 21:31

    Ja zrobiłam te placuszki i zjadłam z dodatkiem musu ze świeżych truskawek-pychota;)

    Odpowiedz
  27. Janina

    25 maja 2016 at 08:24

    Czy do ciasta dodac cukier puder ,czy tylko posypac po wierzchu ?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      25 maja 2016 at 08:28

      Janina, cukier puder dodajemy do ciasta z resztą składników 🙂
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  28. Dominika

    24 maja 2016 at 21:17

    Jaki jogurt? Homogenizowany bądź np Danio?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      25 maja 2016 at 08:21

      Dominika, jogurt każdy byle gęsty 🙂 Może być to Danio, homogenizowany, zwykły naturalny. Ja użyłam waniliowego ” Piątuś ” bo akurat miałam, a one są typu greckiego, więc dość gęste.
      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  29. Joanna

    23 maja 2016 at 08:18

    Zrobiłam i są bardzo dobre i puszyste. Dzięki

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      25 maja 2016 at 08:31

      Joanna, bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🙂

      Odpowiedz
  30. Monica

    20 maja 2016 at 16:06

    Jogurtowe, bardzo fajne!

    Odpowiedz

Szybkie placuszki na jogurcie

Szybkie placuszki na jogurcie to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Szybkie placuszki na jogurcie zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.