Placuszki na jogurcie są delikatne, lekko słodkie i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 3 łyżki mąki
- łyżka cukru pudru + opcjonalnie łyżeczkę do oprószenia usmażonych już placków
- 1 jajko
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na placuszki, mieszamy ze sobą w misce.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła, lub oleju, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
- Usmażone, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Anonim
5 miesięcy temuPycha niebo!!!!!!!
Ola
6 miesięcy temuniebo w gębie! ? takie puszyste i delikatne ? dziękuje za super przepis!
Marysia
6 miesięcy temuNa ile porcji jest podany przepis?
Niepieprz
6 miesięcy temuMarysia, z przepisu wychodzi tylko około 6 placków ?
Jest to przepis na 1 osobę ?
Diana
4 minuty temuPo co tłuszcz? Pięknie się smażą na suchej patelni 😉 to że mało wychodzi dla mnie na plus bo tylko synkowi robię 😁
Karolina
11 miesięcy temuA musi być jogurt ? Bo ja akurat nie mam . Mam tylko śmietanę
Niepieprz
11 miesięcy temuKarolina, może być śmietana 🙂
Mami
1 rok temuZrobilam dzisiaj z borowkami dla synka. przepyszne i takie fajne lekkie,puszyste
Grazyna
2 lata temuSuper placuszki,często je robię. Ten przepis odpowiada mi.
Janusz
2 lata temuBardzo fajne placuszki, moje dzieci chętnie takie zjadają
Podnośnik samochodowy automat
2 lata temuSą pyszne
Kasia
3 lata temuPlacuszki wyszły przepyszne! Bardzo lekkie i puszyste ? ja dodałam jeszcze troszkę cynamonu ?
Gonia
3 lata temuWłaśnie się smażą?
Niepieprz
3 lata temuGonia ??? ale pięknie wyglądają !!
Narobiłaś mi smaka i czuję, że skończy się to zaraz przy patelni ?
Ależ cudowne ??
Anna
3 lata temuCzy zamiast jogurtu może być gęsta śmietana?
Niepieprz
3 lata temuAnna, jak najbardziej 🙂
Grażynka
3 lata temuJaki jogurt? Naturalny? :))
Niepieprz
3 lata temuTak, naturalny :*
Anonim
3 lata temuWłaśnie zrobiłam z dwóch porcjii.Pyyycha.Dodałam suszonej żurawiny
Niepieprz
3 lata temuFantastycznie :*
Bardzo się cieszę 🙂
Zosia
8 miesięcy temuZrobiłam ze skyrem, wyszły pyszniutkie?
Anonim
3 lata temuSuper przed chwilą zrobiłam…po lalam że zmiksowanym bananem i truskawka super. Tyłka zwykłą mąkę zastąpiłam pelno ziarnista trochę bardziej fit 🙂
Niepieprz
3 lata temuSuper 🙂
Bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🙂
Pozdrawiam :*
Joanna
3 lata temuA gryczane też wyjdą? Mąka kokosowa też da radę?
Niepieprz
3 lata temuJoanna, myślę, że z mąką kokosową będą pyszne 🙂
Kaśka
3 lata temuZrobiłam potrójną porcję ledwo co mogłam spróbować.polecam
Monika
3 lata temuPlacki same w sobie smaczne, jednak w wersji składniki x2 o wiele lepsze , bo można zrobić grubsze 🙂 wyszło mi 8
Sylwia
3 lata temuRewelacyjne. Puszyste rozplywaja się w ustach.
Anonim
3 lata temuZ takiego przepisu ile wychodzi placuszków ?
Niepieprz
3 lata temuTak jak napisałam, z przepisu wychodzi tylko około 6 placków 🙂
Jest to przepis na 1 osobę 🙂
Krystyna
4 lata temuSą pyszne. Ja dodałam starte jabłko, zmieniły smak na trochę kwaskowaty i też są wspaniałe. Polecam
Niepieprz
4 lata temuKrystyna, super pomysł z dodatkiem startego jabłka 🙂
Bardzo się cieszę, że placuszki się sprawdziły 😉
Magda
4 lata temuPyszne, delikatne placuszki ?.
Super przepis! Dziękuje za szybkie śniadanko ???
Anonim
4 lata temuA gdzie jabłka?
Niepieprz
4 lata temuZapewne w sklepie Anonimie, tam gdzie ich miejsce 😀
Anonim
4 lata temuJestem zaskoczona, są pyszne!!! 🙂
Andzia
4 lata temuBez cytryny mogą byc?
Niepieprz
4 lata temuAndzia, pewnie że mogą być bez cytryny 🙂
Annia
4 lata temuWitam moje tez wyszly surowe w srodku ,musialam je mocno podpiec zeby byly dobre,i pija duzo oleju
Niepieprz
4 lata temuAnnia, być może smażyłaś je na zbyt dużym ogniu? Prawdopodobieństwo usmażenia tych akurat placków ” na surowo ” jest takie jak przy smażeniu naleśników – niemożliwe 🙂
Znalazłam zdjęcie placków od środka, tak właśnie powinny wyglądać – puszyste 🙂
Patrycja
4 lata temuSuper! 🙂
Iga
4 lata temute placuszki wyglądają pysznie! w te gorące dni nie bardzo chce mi sie jeść mięso, dlatego taki obiad w stylu baru mlecznego jest jak najbardziej na plus 🙂
Paulina
4 lata temuA jakie one mają być w środku ?mokre bo takie mi wyszły?
Niepieprz
4 lata temuPaulina, w środku są puszyste i lekkie. Nie bardzo rozumiem, co znaczy że wyszły mokre 🙂
Angelika
4 lata temuPlacki są BOSKIE 🙂 Nie za słodkie, lekkie i można je podać na milion sposobów 🙂 Polecam gorąco <3
Niepieprz
4 lata temuAngelika, wyszły Ci wspaniale 🙂 Cieszę się, że smakowały 😉 Pozdrawiam
Ola
4 lata temuJa zrobiłam te placuszki i zjadłam z dodatkiem musu ze świeżych truskawek-pychota;)
Niepieprz
4 lata temuOla, wspaniale 🙂
Janina
4 lata temuCzy do ciasta dodac cukier puder ,czy tylko posypac po wierzchu ?
Niepieprz
4 lata temuJanina, cukier puder dodajemy do ciasta z resztą składników 🙂
Pozdrawiam!
Dominika
4 lata temuJaki jogurt? Homogenizowany bądź np Danio?
Niepieprz
4 lata temuDominika, jogurt każdy byle gęsty 🙂 Może być to Danio, homogenizowany, zwykły naturalny. Ja użyłam waniliowego ” Piątuś ” bo akurat miałam, a one są typu greckiego, więc dość gęste.
Pozdrawiam!
Joanna
4 lata temuZrobiłam i są bardzo dobre i puszyste. Dzięki
Niepieprz
4 lata temuJoanna, bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🙂
Monica
4 lata temuJogurtowe, bardzo fajne!