Szarlotka sypana

5
Ocena
1 godzina 10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Szarlotka sypana – szybka, bez jajek, bez zagniatania, bez miksera.
Jest idealna ! Szybka, banalnie prosta, tania i przepyszna.
Żałuję, że wcześniej nigdy jej nie robiłam, bo każde inne szarlotki ( czy też jabłeczniki ), które do tej pory wychodziły z mojej kuchni, przy tej dzisiejszej po prostu nie są godne nazywania ich szarlotkami

———
Szarlotka sypana, czyli… ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn
Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać

– Justyna

Składniki:

  • szklanka mąki

  • szklanka kaszy manny

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5kg jabłek

  • 150 g masła (mocno schłodzonego)

Przygotowanie:

  • Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką.

  • Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Boki i dno tortownicy ( śr. 24cm ) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy:

  • 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki.

  • Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła, bądź ścieramy masło na tarce.

  • Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

14 komentarzy
    • Monika, wiele osób masło zastępuje olejem, rozprowadzając go równomiernie na powierzchni ciasta, bądź mieszając ostatnią, wierzchnią porcję suchych składników z olejem w misce i dopiero ląduje na wierzchu

      Ja jednak proponowałabym bardziej bezpieczną opcję z olejem kokosowym, jeśli lubisz i używasz.
      Wtedy rozkładasz po prostu kawałeczki oleju kokosowego na wierzchu szalotki, dokładnie tak jak postępujemy z tradycyjnym masłem

      0
    • Nina, ja osobiście z bułką nie robiłam nigdy, ale wiem, że wiele osób stosuje ten zamiennik, także myślę, że nie powinno być problemu
      Koniecznie daj znać, jak wyszła z bułką
      Pozdrawiam!

      0
  1. kilka lat temu razem z przyjaciółką taką szarlotkę robiłyśmy prawie codziennie… nie chcę nawet wiedzieć ile kalorii sobie wtedy dostarczyłyśmy, ale młodość rządzi się swoimi prawami
    wydaje mi się, że w moim przepisie nie było proszku do pieczenia tylko 1 szkl mąki, 1 szkl kaszy mannej i 1 szkl cukru – dzisiaj, kiedy jem mniej słodzone (i solone) dania pewnie musiałabym trochę tą ilość cukru zredukować.
    tak czy siak potwierdzam – jest przepyszna!

    w wolnej chwili zapraszam do siebie!

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *